„Közhasznú hazaárulók”

2017. április 20. 08:55

Egy minden szempontból védhetetlen jogalkotói szándék propagálása érdekében a kormányzat hajlandó megtagadni a saját maga által felállított szabályokat is.

2017. április 20. 08:55
Tóth Balázs Gergely
Szuverén

„A ma leginkább támadott civil szervezetek tehát megfelelnek a jelenlegi kormányzat által felállított szigorú közhasznúsági követelményeknek. De mit is jelent ez? Bár maga a »közhasznú« kifejezés is beszédes, érdemes felidézni a 2011-es civiltörvény fogalmát: »Közhasznú szervezetté minősíthető a Magyarországon nyilvántartásba vett közhasznú tevékenységet végző szervezet, amely a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal rendelkezik, továbbá amelynek megfelelő társadalmi támogatottsága kimutatható«. A közhasznú tevékenység pedig a törvény alapján az állam részére kötelezően előírt közfeladathoz kapcsolódó tevékenység. Azaz a Helsinki Bizottság, a Transparency, a TASZ és a többi említett civil jogvédő, korrupcióellenes, szociális és kulturális szervezet bírósági végzéssel rendelkezik arról, hogy közhasznú tevékenységet végeznek, hozzájárulnak »a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez« és »megfelelő társadalmi támogatottsággal« bírnak. És hogy mindehhez »megfelelő erőforrással« rendelkezzenek, külföldről is elfogadhatnak támogatásokat.

Tehát az ellentmondás lényege: az új javaslat indoklása szerint »külföldi érdekcsoportok« civil szervezetek támogatásával veszélyeztetik »Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását«, a támogatás pedig »a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásával« hozható összefüggésbe; egy másik törvény alapján viszont a külföldi donorok a magyar társadalom kimutatható támogatása mellett, a közösség számára hasznos és szükséges, állami közfeladathoz kapcsolódó tevékenységre adnak pénzt.

Éppen ezért az a bírósági nyilvántartás, amelyik a külföldről támogatott civil szervezetek listáját fogja tartalmazni, valójában azon egyesületeket és alapítványokat tünteti fel, amelyek támogatói között vannak olyanok, akik külföldről, a magyar társadalom érdekében, magyar állami feladathoz kapcsolódó tevékenységet támogatnak.

A törvények közötti ellentmondás ismét megmutatja, hogy egy minden szempontból védhetetlen jogalkotói szándék propagálása érdekében a kormányzat hajlandó megtagadni a saját maga által felállított szabályokat is. A látszólag csak egy szűk réteget érintő jogszabálytervezet okkal lett a jogbiztonság és a demokrácia semmibe vételének újabb jelképe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. április 20. 22:34
"...Mindenki tudja, az a cél hogy ne lehessen pl. Soros papa pénzéből "civilen" a kerítés ellen tüntetni anélkül, hogy mindenki számára nyilvánvaló ne lenne, kinek az érdeke..." - írja. Nos, ha ezt mindenki tudja, akkor nagyon rosszul tudja. Ugyanis azt a hülyeséget senki sem akarja, a kerítés párját ritkító baromság, és nincsenek itt különös érdekek, Sorosnak pláne nincs. És két dolog még: 1. Magyarországra amúgysem akarnak jönni, mert szerintük a magyarok szar emberek. És erre sajnos Orbán és bandája, és támogatóik némi alappal is szolgálnak... 2. Bárkinek is volna egyébként késztetése bármilyen véleményt és személetet is vitatni, azt nem tehetné meg jogszerűtlenül, és tisztességtelenül.
Zsolt75
2017. április 20. 20:12
Elég izzaddságszagú érvelés. Mindenki tudja, az a cél hogy ne lehessen pl. Soros papa pénzéből "civilen" a kerítés ellen tüntetni anélkül, hogy mindenki számára nyilvánvaló ne lenne, kinek az érdeke az ellenőrizetlen bevándorlás. Lehet magyarázkodni, de ezen nincs mit.
madarasi.abel
2017. április 20. 11:28
pikáns volt, hogy a javaslat első verziójában még elfelejtették az egyházi szervezeteket kivonni a hatálya alól. Azok meg szóltak, hogy lépni kéne, különben nagy lesz a szopás. Semjénzsótti meg gyorsan lépett is. Búcsúcédula kiváltva :)
Mich
2017. április 20. 11:11
Éppen ellenkezőleg! - De ez egy "szuverént" nem érdekel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik