Filozófia vagy befolyásszerzés?

2019. december 12. 00:44

Az egy polgár, egy szavazat elv a modern demokráciák egyik alapvetése. De mi van akkor, ha valaki vagyoni helyzetét arra használja, hogy túllépjen ezeken a kereteken? Egy-egy társadalmi ügy felvállalása lehet valódi jószolgálat is, de a filantrópia mai gyakorlata könnyen alááshatja a demokratikus működést.

2019. december 12. 00:44
null
Palkó Attila

„[Kimón] pénzt osztogatott a szegényebbeknek, naponként vendégül látta asztalánál a rászoruló athéniakat, az idősebbeknek ruhát adott, és leromboltatta birtoka kerítéseit, hogy fáiról az szedhessen gyümölcsöt, aki akar…” 
(Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok, Periklész)

Egyszerre üdítő és valahol kiábrándító Plutarkhosz Párhuzamos életrajzok című művét olvasni. Könnyen arra a következtetésre juthatunk, nincs új a nap alatt. Periklész és Kimón politikai harca közben számos olyan mozzanat mutatkozott meg, amely napjaink hasonló küzdelmeit is jellemzi. A kevésbé tehetős Periklész az állami juttatások kiterjesztésével próbálta elnyerni a nép bizalmát – egyebek között színházjegyet osztogatott –, amely vád manapság is gyakran éri a politikusokat. Ellenlábasa, Kimón viszont – vagyonos ember lévén – saját pénzét osztotta szét a nép között, amely stratégia sokáig igen kifizetődőnek bizonyult. Viszont az utóbbi módszer demokráciatorzító hatásáról kevesebb szó esik napjainkban. Pedig virágkorukat élik a különféle jótékonysági szervezetek. Java részük valóban minden érdek nélkül, kis összegű magánadományokból működik.

Léteznek olyan szervezetek is, amelyek közpolitikai vagy egyenesen politikai célokat tűznek ki maguk elé
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!