Az egyetemi modellváltás működik, éppen ezért támadják Brüsszelből álnok módon! – Hankó Balázs a Mandinernek

2023. augusztus 07. 08:06

A modellváltásnak és a felvételi decentralizációjának köszönhetően idén nagyságrendekkel több diákot vettek fel az egyetemekre, mint a korábbi években. Erről és a felsőoktatás vitás kérdéseiről is faggattuk Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt.

2023. augusztus 07. 08:06
null
Helmeczi Zoltán

A júliusi ponthatárhúzásnál kiderült, hogy rekord­számú, majdnem százezer hallgatót vettek fel a 2023/2024-es tanévre a felsőoktatásba. Minek tudható be e nagymértékű létszámbővülés?
Mind a felvételi jelentkezések 27 százalékos növekedése, mind a tény, hogy 28 százalékkal több diák jutott be az egyetemekre, azt jelzi, jó ma magyar egyetemistának lenni. De nem csak a felvételi számok mutatják, hogy jó irányba megy a magyar felsőoktatás, amely az utóbbi néhány évben jelentősen megújult. Első lépésben összekapcsoltuk az egyetemeket a gazdasággal, ezzel az intézményeket az adott térség meghatározó szereplőivé tettük. Így az egyetemek térségi megtartó-, gazdaságot élénkítő ereje ki tud teljesedni, és érdemben meghatározó szereplői lehetnek környezetük fejlődésének. Ehhez logikailag illeszkedett, hogy rugalmasabb felvételi struktúrát alakítottunk ki azon elv mentén, hogy ahol a lehetőség, legyen ott a felelősség. Ennek eredményeként 94 785 diák kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben. Ez az elmúlt tíz év legjobb felvételi eredménye. Azt látjuk, hogy a magyar gazdaságnak szüksége van a diplomás munkaerőre. Kiemelkedő siker az is, hogy tíz felvett diákból nyolc állami ösztöndíjasként kezdi meg a tanulmányait. Elmondható, hogy a kormány átlagosan hatmillió forintot fektet minden állami ösztöndíjas egyetemista képzésébe: ahhoz, hogy diplomás szakemberként bontakozhasson ki a karrierútja, ezáltal hozzájáruljon hazánk gazdasági fejlődéséhez, gyarapodásához.

A kormány átlagosan hatmillió forint befektetéssel járul hozzá minden egyetemista képzéséhez”

A markáns létszámnövekedés mögött kizárólag a felvételi megreformálása áll?
A rekordadat mögött meghúzódó egyik ok, hogy a magyar egyetemeket a hazai gazdaság érdekében újítottuk meg. A legtöbb intézménynél megvalósult a modellváltás: egy olyan felsőoktatási környezet létrehozása, amely versenyképes és teljesítményelvű finanszírozási alapokon nyugszik. Ennek egyik eleme, hogy az egyetemek, együttműködve a gazdasági térségi szereplőkkel, meghatározott képzési területekre fókuszálnak, erősítik a tudományos és innovációs teljesítményüket, valamint határozottabban vesznek részt a nemzetközi felsőoktatási-kutatási térben. 

A majdnem 95 ezres felvételi adat másik oka ebből következik, hiszen az intézmények azt mondták, hogy a megfogalmazott célokhoz nem központilag szabályozott, hanem autonóm felvételi rendszer kell, amelyben az egyetemek dönthetnek arról, hogy mely hallgatókkal szeretnének együtt dolgozni. Ez az önállóságuk jövőre tovább szélesedik.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. augusztus 09. 11:26
A Nyugat azt a komédiát játszotta el elöttünk, hogy ök majd felkarolnak bennünket, "felzárkóztatnak", csak álljunk be hozzájuk. Mi akiket évszázadokon át még az ág is húzott, elhittünk minden csábító ajánlatot. Nem gondoltunk arra, hogy a Nyugat éppen olyan gonosz mint a kelet. Nem gondoltunk arra, hogy a Nyugat hülye lenne felzárkóztatni bennünket, hogy saját magának konkurrenciát teremtsen. Dehogy akar nekünk valami jót, a kapitalizmus nem arról szól, hogy másokon segítsünk. A Nyugatnak a mi termelökapacitásaink, olscsó munkaerönk, felvevöpiacunk kell. És föleg aza biztosíték kell, hogy mi köép-kelet-európaiak soha nem leszünk nekik se konkurencia, se egyéb szempontból probléma. Azért csábítottak be bennünket az unióba, hogy kontrolláljanak, alárendeljenek, kihasználjanak bennünket. Most már világosan látszik, hogy kizárólag ez volt a céljuk az unió keleti bövítésével. Orbánnál jobban ezt senki sem látja.
Isten jobb keze
2023. augusztus 07. 22:08
Nagyságrendekkel több diákot.. igen, ez így van! Miért is?? Mert nagyságrendekkel keszálkitották a felvételi ponthatárokat! Te buta..😂😂
nnjohn
2023. augusztus 07. 19:49
Azért is csípi qrvára a nyugati libbantak szemét ez a magyar egyetemi modellváltás, mert ezzel bizonyították, hogy IGENIS A NORMALITÁS még mindig érték és csakis azzal lehet TUDOMÁNYOSAN helyt- és IDŐTálló dolgokat véghezvinni, nem pedig holmi balliberális ideológiákkal meg genderbaromságokkal és holmi WOKE és KRITIKAI FAJELMÉLETES őrültségekkel terhelt egyetemekkel, ahol már az értelmes vitának sincsen helye, mert a progresszív totalitarizmus mindent betilt, mindent kitöröl, ami nem felel meg az őrült elvárásainak. Márpedig Sorosék nem akarnak MÁS értelmes embereket, csakis az ő szenny disztópikus vágyaiknak behódoló egyetemi csicskahadat. Éppen úgy, ahogy annak idején a marxisták.
EX_Terminator
2023. augusztus 07. 19:24
Le akarják rombolni az oktatást hogy felváltsák agymosással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!