Egyoldalú szerződésmódosítások: persorozat jöhet

2011. szeptember 15. 15:44

Évekre visszamenőleg semmissé nyilvánította egy szegedi takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosításait a Szegedi Ítélőtábla. Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság nem kezdeményez új eljárást, lavinaszerű persorozat jöhet.

2011. szeptember 15. 15:44

Az egyoldalú szerződésmódosítások többsége tisztességtelen, ezért ezek évekre visszamenően semmisnek tekintendők – mondta ki a Szegedi Ítélőtábla a szintén szegedi Partiscum XI. Takarékszövetkezet ellen indult eljárást március 4-én lezáró jogerős ítéletében.

Az ügy a jogerős döntés ellenére még nem zárult le, a Partiscum ugyanis felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz - írja összeállításában az Index. A döntéssel a bíróság érvénytelenített minden olyan hiteldrágítást, amit a takarékszövetkezet Magyarország hitelbesorolásának és országkockázati felárának változásával, a jegybanki alapkamat módosulásával vagy a bankközi kamatok, illetve a lekötött betéti kamatok változásával indokolt. Semmisek lettek azok a kamat-, díj vagy költségváltoztatások, amelyek a hitelintézetre kötelező szabályozók megváltozásából vagy valamilyen jegybanki rendelkezésből fakadóan beépülhettek a törlesztőrészletekbe.

Az Index szerint amennyiben a Legfelsőbb Bíróság elfogadja az ítélőtábla döntését, lavinaszerű persorozatra lehet számítani. Amennyiben minden ügyfél esetében 2008 nyaráig visszamenően érvénytelenítenék az egyoldalú módosításokat, a bankoknál 100-150 milliárd forintos nagyságrendű veszteség keletkezne, a hitelezés pedig befagyna.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2011. szeptember 16. 02:42
nagyon sarkítva: az egyoldalú szerződésmódosítással a szerződés már nem szerződés. pont a lényegét veszíti el: a felek által kialakított KONSZEZUS nincs meg benne.
vero1_
2011. szeptember 16. 02:39
az adós előzetesen hozzájárulását adja/adta egy - a felek által előre nem látható körülmények alapján történő - módosításhoz. ez a szerződés szerencse elemmel lett így kiegészítve. a teljesítési összeg senki számára nem ismert. ez akkor lehetne kóser, ha lennének olyan körülmények is benne, amely alapján az adósnak nem kellene a teljes hitelösszeget visszafizetnie. másrészt az aláírással - gazdasági megfontolásból - lemondott arról a jogáról, hogy hozzájárul -e vagy sem a másik fél által kezdeményezett módosításhoz. jogról érvényesen lemondni nem lehet.
vero1_
2011. szeptember 16. 02:26
a cikk és döntés lényege: "Ő igen, én nem? Az ítélőtábla szerint a Partiscum általános szerződési feltételei azért tisztességtelenek, mert lehetőséget adnak arra, hogy a pénzintézet bármikor, saját érdekei szerint módosítsa a hitelszerződéseket, miközben ugyanilyen egyoldalú változtatásra a takarékszövetkezet ügyfeleinek nincs lehetősége. Az ítélőtábla a döntéshozatalkor abból indult ki, hogy magánjogi szerződésekben a jogok és kötelezettségek meghatározásakor a felek egyenjogúak. Az ítélet indoklása szerint a pénzügyi intézmény gazdasági erőpozíciója ellenére jogi értelemben nincs fölérendelve a kölcsönvevőnek, éppen ezért nem erőltethet az utóbbiakra számukra hátrányos feltételeket. A hitelező pénzintézet nem hatóság, az adós pedig nem alárendelt „ügyfél" – olvasható a dokumentumban. A bíróság szerint, bár a Partiscum formai szempontból megfelelt a törvényi előírásoknak, maradéktalanul betartotta a vonatkozó jogszabályokat (például a hitelintézeti törvényt) és az Etikai Kódexet, illetve tartotta magát az egyoldalú módosítások lehetséges okait rögzítő úgynevezett oklistához, mindebből nem következik az, hogy „azok a feltételek, amelyek az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét előre biztosítják, tartalmuk szerint ne lehetnének tisztességtelenek, amennyiben sértik a jóhiszeműség és tisztesség elvét.” Az ítélőtábla szerint – és ez talán a legfontosabb – a szerződés módosítása általában nem kérhető az olyan körülmények megváltozása miatt, melyek „csak az egyik szerződő fél tevékenységi, működési körében merülnek fel”. Ezek alapján a bíróság úgy érvel, hogy „mindenki maga köteles feltárni a szerződéskötéssel együtt járó kockázati tényezőket, azok későbbi csökkentésére, kiküszöbölésére sem bírósági - sem a felek valamelyikének egyoldalú - szerződésmódosításával nincs lehetőség”, az üzleti kockázatok egyoldalúan történő áthárítása az ügyfelekre ezrét „tisztességtelen”. Az ítélőtábla szerint, ha a Partiscumnak jogában állt az egyoldalú módosítás, akkor a felek közötti egyenlőség elve csak akkor érvényesülne, ha adott esetben az adósok is módosíthatnának a szerződésük kamat- és díjköltségein, egyoldalúan. Például akkor, ha a rájuk vonatkozó „jogszabályok, közterhek (adók, járulékok), közszolgáltatási díjak (pl. elektromos áram, gáz díja, közlekedési költség), megélhetési költségek hátrányosan változnak”. az ászf mindegyik hitelszerződésben ezen elvek alapján van megfogalmazva. ez polg. jogi szempontból nem olyan bonyolult.
Stanc
2011. szeptember 16. 00:18
Az olyan szerződés, amely engedi az egyoldalú így önkényes szerződés módosítást - nem szerződés! Az önkény és az egyenlőtlen feltételek alapvető emberi jogokat sértenek, akár a középkorban. Csodálom, hogy ezt egyáltalán meg lehetett csinálni! Még az is vicc, hogy erről bíróságnak kellett hosszasan döntenie illetve államilag elnézték! Balkán! Próbálta volna ezt valaki megcsinálni tőlünk nyugatabbra! Elküldték volna a pitsh@ba! Ennek az ítéletnek nem örülni kell, hanem megtalálni a "gyakorlat" felelőseit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!