Ombudsmanhoz fordulnak a korlátlan előzetes miatt

2014. január 21. 16:23

Az Eötvös Károly Intézet és a Helsinki Bizottság beadvánnyal fordul az alapjogi biztoshoz, melyben azt kérik: kezdeményezze az előzetes letartóztatás felső korlátját megszüntető törvénymódosítás normakontrollját az Alkotmánybíróságon.

2014. január 21. 16:23

Az Országgyűlés novemberben módosította a büntetőeljárási törvényt, melynek értelmében a legsúlyosabb bűncselekmények esetén megszűnt a büntetőeljárásban az előzetes letartóztatás addig négyéves felső korlátja.

Az Eötvös Károly Intézet és a Helsinki Bizottság szerint a módosítás a jogalkotó emberi jogok eszméjétől idegen emberképéről árulkodik és sérti az emberiességet, valamint a személyi szabadsághoz való jogot. Ezért arra kérik az alapvető jogok biztosát: vigye az ügyet az Alkotmánybíróság elé és kezdeményezze a törvénymódosítás megsemmisítését – írja az Index.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
talán
2014. január 22. 00:31
A Meggyilkolt Öregek Emlékbizottsága /MÖE/ nevében javaslom, hogy amíg egyoldalúan ítélkező bíróságoké az előny,legalább a korlátlan előzetes legyen ellentét.
Akitlosz
2014. január 22. 00:31
Ez helyes. Elfogadhatatlan, hogy valakit korlátlan ideig letartóztatásban tartsanak ítélet nélkül, csak mert az állam megvádolja, és mert a bíróságok rosszul dolgoznak.
Locassen
2014. január 22. 00:31
Nem a szívem csücske egyik szervezet sem, de ezúttal teljesen igazuk van. Ha a magyar állam képtelen olyan igazságszolgáltatást működtetni, ami négy év alatt sem tud egy bármilyen ügyet végigvinni, akkor tényleg szóljunk valami ráérő nagyhatalomnak, hogy gyarmatosítson minket, mert magunktól képtelenek vagyunk elboldogulni. Itt nem arról van szó, hogy a bűnözők szabadon flangáljanak, hanem arról, hogy ésszerű időn belül meghozott ítéletek kellenek. Ennek hiánya az államszervezet gyengeségére vall.
Brigadéros
2014. január 22. 00:30
Jaj gyerekek!!! Mit lacafacáztok itt?! Miért nem azt kéritek egyenesen, hogy engedjék azonnal szabadon az ároktői bandát....? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!