Devizahiteles elszámolás: a bankok kiakadtak az MNB módszertanán

2014. augusztus 06. 13:14

A Magyar Nemzeti Bank kötelező érvényű iránymutatást tett közzé, hogy milyen módszertan szerint számoljanak el a bankok adósaikkal az árfolyamréssel kapcsolatban. Eszerint a múltbeli túlfizetéseket a múltbeli tőketartozást csökkentő tételként kell majd elszámolni, tehát hónapról hónapra újra kell számolni a hiteleket. A bankok nem örülnek, a veszteségek jóval meghaladhatják az eddig becsült értéket.

2014. augusztus 06. 13:14

A devizahiteles törvény értelmében a bankoknak a törvény hatályba lépése után 90 napjuk lesz, hogy elszámoljanak ügyfeleikkel az árfolyamrés tekintetében, ugyanis a vételi és eladási árfolyam helyett egységesen az MNB hivatalos árfolyamát kell alkalmazni visszamenőleg. A törvény azonban így is teret adott különböző számítási módszerek alkalmazásának: épp ezért kötelező érvényű iránymutatást tett közzé a jegybank, amelyben megszabja, pontosan hogyan számoljanak a bankok. 

Az nyilvánvaló volt, hogy a tőketartozásból vonják majd le az árfolyamrés miatti túlfizetéseket, azonban az MNB útmutatása szerint a múltbeli túlfizetéseket a múltbeli tőketartozást csökkentő tételként kell majd elszámolni, tehát hónapról hónapra újra kell számolni a hiteleket. Összességében tehát két tétel is csökkenti a tartozást: a folyósítási árfolyam változása miatt kisebb lesz az eredeti tőketartozás, és ennek összege gyorsabban is csökken, mivel a túlfizetéseket visszamenőleg tőketörlesztésként számolják majd el.

Így a bankok másfélszer akkora veszteséget könyvelhetnek el, mint amire eredetileg számítottak. Az MNB iránymutatása ugyan nem jogszabály, így elvileg nem kötelező, azonban ez alapján fognak ellenőrizni, így borítékolható, hogy büntetésre számíthat az a bank, amely más képlet alapján számol – írja a Portfolio.hu.

A bankok azt kifogásolják, hogy az MNB nem adhatna ebben a kérdésben gyakorlatilag kötelező iránymutatást, és erre a devizahiteles törvény sem hatalmazza fel a jegybankot. Az a számítási mód, miszerint a túlfizetéseket a tőketartozásból kell levonni ellentétes a Ptk-val, amely szerint a sorrend ellentétes: először a költségekre, aztán a kamatokra, és csak végül a tőketartozásra fordítandók a törlesztett összegek – idézi a bankok aggályait a portál.

A bankok szerint a túlfizetést nem szabadna előtörlesztésként elszámolni, és a devizahiteles törvény alapján az árfolyamréssel leginkább a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint lehetne elszámolni, vagyis pusztán a vagyoni előnyt visszatéríteni, legfeljebb késedelmi kamattal, de nem újraszámolni az egész hitelt.

A Portfolio.hu által megkérdezett bankok kilátásba helyezték, hogy bírósághoz fordulnak az MNB módszertana miatt, sőt ha esetleg időközben törvényt alkotna a parlament a pontos számítási módszerről, akkor az Alkotmánybíróságon, vagy az Európai Bíróságon folytatódhat az ügy.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. október 06. 20:08
A bankok pofátlansága végtelen. Veszteségként beállítani a törvénytelenségekkel elért extraprofit csökkentését, elképesztő! A tolvajok nem örülnek, hogy vissza kell adni a lopott holmit... Mer' az nekik jár... Persze, ahogy azt Kohn bácsi elképzeli...
gudmen
2015. december 22. 01:49
akkor nézzünk a veszteséget...hány bankár feje felül vitték el a házat, hullott szét darabokra a családja, hány bankár vált el...hány bankár gyereke nö fel apa nélkül csonka családban...hány bankár lett öngyilkos a kilátástalan helyzete miatt...mennyi árvát hagyott maga után hány bankár?? egy igazságos társadalomban..mondjuk korai középkor..vagy jelenleg izland..már számüzták volna öket vagy sulyos börtönévek várnának rájuk...szerencséjükre a keresztény világ elég toleráns..egyéb helyeken mint pl. szaud-arábia már mindkét kezüket levágták volna..
balbako_
2014. szeptember 17. 16:23
Amikor ezeket a pénzeket becsápolták az nem volt baj?
Berecskereki
2014. augusztus 17. 23:54
Tökmindegy. Úgy is az, meg így is az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!