Hat ügyben is elmarasztalták Magyarországot Strasbourgban

2014. szeptember 23. 15:24

Több, Magyarországot is érintő ügyben elmarasztaló ítéletet hozott kedden a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság. Ismételten jogellenesnek találta a testület többek között a vörös csillag, illetve a sarló és kalapács nyilvános használatának tiltását, és a közszférában a végkielégítések egy részérere kivetett 98 százalékos különadót.

2014. szeptember 23. 15:24

Hat, Magyarországot érintő ügyben hozott elmarasztaló döntést kedden az Európai Emberi Jogi Bíróság. A testület már több korábbi ítéletében is hasonló döntésre jutott az érintett magyar jogszabályokkal kapcsolatban.

Ismét a véleménynyilvánítás szabadságába ütközőnek találta a bíróság a vörös csillag és a sarló-kalapács nyilvános használatának tiltását és büntetését. Ebben az ügyben több pert is indított Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke és a párt aktivistái. A magyar államot összesen mintegy 12 ezer euró kártérítés és négyezer euró perköltség megfizetésére kötelezte a bíróság ezekben az ügyekben.

A közszférában a végkielégítések kétmillió forint feletti részére kivetett 98 százalékos különadót sem először nyilvánította jogsértőnek a strasbourgi testület a tulajdonhoz való jog sérelme miatt. A két felperes részére összesen 79 ezer euró kártérítés jár, és hatezer euró perköltséget is fizetnie kell az államnak.

Ismét pert nyert az állam ellen Gajcsi László is, aki először jogellenes pszichiátriai intézetben való fogva tartása miatt fordult a strasbourgi testülethez, és nyert is. Most azért perelte be ismét az államot, mert 2000-ben cselekvőképességét részlegesen korlátozták és gondnokság alá helyezték, és így az akkor hatályos magyar jogszabályok szerint a választójogát is automatikusan elvesztette. Ezt a szabályozást sem első alkalommal kaszálta el a bíróság a választójog sérelme miatt. Ebben az ügyben 2700 euró kártérítés és ezer euró perköltség megfizetésére kötelezte a strasbourgi testület a magyar államot – foglalja össze a Magyar Nemzet.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. május 11. 19:29
Ehhez az Európához igazán kár volt csatlakozni.
Peter8811
2014. szeptember 28. 21:19
A talmud 112/a pont alapján teljesen jogos a strasbourgi bíróság döntése.
micream
2014. szeptember 26. 16:20
támadják magyarországot, mert irigykednek a sikereinkre. nem tudják feldolgozni, hogy nálunk még a miniszterelnök kertjében is nyugati színvonalú stadion van, de még egy gázszerelő is millárdokat keres
micream
2014. szeptember 26. 16:14
ok. lehet, ogy strasborgban elmaraszták magyarországot, de lukasenko, putyin és rasizade kiáll a magyarok mellett! majd akkor néznek nagyot a strasbourgiak, ha beindul a stadionok gazdaság élénkítő hatása és majd csak irigykedhetnek majd a magyar jólétre amit orbán viktor elhozott a magyaroknak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!