Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Lehet tűzszünet Ukrajnában, ha Kijev kivonja csapatait

2014. szeptember 03. 19:16

Ha Kijev visszavonja csapatait a Donyec-medence lakott területeiről, akkor a szakadárok készek a tűzszünetre. A szakadárok nem az Ukrajnán belüli föderációban képzelik el az terület jövőjét.

2014. szeptember 03. 19:16

A donyec-medencei felkelők készek felhagyni a harci cselekményekkel, ha Kijev visszavonja csapatait a lakott településektől, vagy ami még jobb, (az önhatalmúlag kikiáltott) „donyecki népköztársaság” egész területéről – jelentette ki a Donyec-medence úgynevezett népfelkelőinek parancsnoka szerdán az orosz államfő béketervére reagálva.

Miroszlav Rudenko az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán csapatok visszavonása esetén „nem lesz semmi értelme a (délkelet-ukrajnai) konfliktus erőszakos megoldásának, és akkor természetesen nem fogunk harcolni”. A délkelet-ukrajnai felkelővezér azt is lehetségesnek tartotta, hogy a szembenálló felek kicseréljék egymással minden foglyukat. Rudenko hozzátette, hogy „a kérdést régóta vitatják az összekötő csoport egyeztetésein, amelyen Andrij Purgin miniszterelnök-helyettes képvisel bennünket. Ha minden megállapodást tiszteletben tartanak, akkor a fogolycsere nagyon is lehetséges”

Andrij Purgin, az önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnök-helyettese kedden Moszkvában közölte, hogy nem az Ukrajnán belüli föderációban képzelik el a szakadár terület helyét. „Semmilyen ukrajnai föderációról nincs szó, ez az alap, ebből indulunk ki” – hangsúlyozta. „A másik, hogy be kell szüntetni a háborút (...) a többiről tárgyalhatunk” – tette hozzá.  

Az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport tagjai hétfőn Minszkben eredménytelenül tárgyaltak, de akkor abban állapodtak meg, hogy pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek

Vlagyimir Putyin orosz államfő mongóliai látogatása során, Ulánbátorban jelentette be 7 pontos béketervét, amelyben felszólította a délkelet-ukrajnai fegyveres erőket, illetve a felkelőket, hogy mindkét fél vessen véget az előrenyomulásnak Donyeck és Luhanszk megyében. Putyin a második feltételnek azt nevezte meg, hogy az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat.    

Időközben az úgynevezett donyecki népköztársaság védelmi tárcájánál azt közölték az Interfax hírügynökséggel, hogy ismét felerősödtek a harcok a donyecki repülőtér birtoklásáért. Az ukrán csapatok a tüzérséget vetették be, „egyelőre nincs elmozdulás a pozícióharcban” – tájékoztatták a délkelet-ukrajnai szakadárok az orosz hírügynökséget.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. szeptember 04. 13:42
„A Nyugatot terheli a fő felelősség az ukrán válság kialakulásáért, mivel az Egyesült Államok és az Európai Unió "liberális téveszméiket" követő keleti terjeszkedésükkel Moszkva alapvető stratégiai érdekeit veszélyeztették, és ezzel maguk provokálták ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény válaszát - írta a Foreign Affairs mértékadó amerikai külpolitikai folyóiratban John J. Mearsheimer, a Chicagói Egyetem tanára, aki szerint csak Ukrajna semleges ütközőállammá alakításával lehet megfelelő kiutat találni a mostani helyzetből. …. Az Egyesült Államok és szövetségesei választás előtt állnak Ukrajnában. Ha folytatják jelenlegi, elhibázott politikájukat, azzal kiélezik a konfliktust Oroszországgal és elpusztítják Ukrajnát is, így mindenki veszít. Ha azonban egy prosperáló, de semleges Ukrajna megteremtésén kezdenének munkálkodni, mindenki nyertesként jöhetne ki a válságból - írta az amerikai kutató a Foreign Affairs legfrissebb számában.” https://kuruc.info/r/9/132567/
gudmen
2014. szeptember 03. 22:55
nehéz tisztán látni ebben az ügyben... csak kérdezem..az amik mire számitottak? puccsolgatnak mindenfelé..nicaraguátol irakon át vietnámig...az oroszok torkában eljátszani veszélyes manöver..a fagyi visszanyalt..
fradi44
2014. szeptember 03. 21:48
Közben a donyecki repteret elfoglalták.
hátakkor
2014. szeptember 03. 20:40
Blöffnek is gyenge
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!