Setét Jenő haragszik

2014. november 10. 14:02

Az integrációt nem lehet kikövetelni, kiharcolni holmi antirasszista küzdelemben. Együttműködve, szót értve kell dolgozni érte.

2014. november 10. 14:02
Debreczeni József

A romák 70-80 százaléka lett tartós és reménytelen munkanélküli, mert a modern gazdaság kereteiben képtelenség munkát adni annak az iskolázatlan, képzetlen, társadalmilag újra szegregálódó tömegnek, amilyenné a cigányok kétharmada-háromnegyede újra vált. Ebben az előítéletnek, a kirekesztésnek is volt szerepe, de e nélkül se lehetne érdemben más a helyzet. Ahogy Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában sem más.

Épeszű embernek nem lehet egyéb célja, mint a romák újbóli integrációja. Ha ez nem jár sikerrel, az egész társadalom működése megbénul pár évtized alatt. A többségi társadalom körében 1.0 körül van a teljes termékenységi mutató (egy pár után egy utód marad), az integrálatlanok (zömmel romák) körében ennek a háromszorosa. A képlet rém egyszerű. Az aktív adó- és járulékfizetők utódlása apad, a passzívaké (nyugdíjasok, segélyesek) árad. A teherhordók száma csökken, a teher nő. A fiatalok kivándorlása csak sietteti a végkifejletet: bevételek híján megrogyó állam; ellátatlan, védtelen öregek; kitéve a segélyek elapadása folytán éhezők fosztogatásainak. Ez vár ránk: a harmadik világ.

Hacsak nem tudjuk integrálni a társadalom alatti létbe szorult – jórészt roma – tömegek jelentős részét. Lyukas csónakban ülünk, ömlik be a víz: több, mint amit ki tudunk merni. Ha így marad, elsüllyedünk. Ez a helyzet.

És csupán arról van szó, hogy a rasszista kirekesztés elleni harcnál összetettebbnek, nehezebbnek gondoljuk az integrálás folyamatát. És figyelembe veendőnek a tradíciókat, az adottságokat: a félévezredes plusz negyedszázados integrálatlanságból adódó nehézségeket.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2014. november 11. 10:15
Na mi van?Fletóék váltanak?Jaj a jobboldalnak ,ha az ellenzék népben,hazában kezd el gondolkodni!A hivatásos Orbángyülölő Debreczeni első, majdnem normális cikke.
Syrius Black
2014. november 10. 21:02
Sterilizálás, kitoloncolás, mondjuk a Földközi-tenger kellős közepére.. Növesszenek kopoltyút.
bispora
2014. november 10. 18:58
Hát, az egységsugarú kommentelő nem mindig konzekvens- szemben Debreczenivel aki a nolon 2008-ban már ugyanazokat írta, mint amit ma mond: Fejek a homokban: http://nol.hu/archivum/archiv-477395-278996 Érdemes újra olvasni és újratervezni...
pkarcsi
2014. november 10. 18:31
Szófosó libsi anyádat rasszitázol megint, senkizázi dk-ás.Kezdesz elhülyülni mint az a idegbeteg főnököd.Nem vásztottak meg a cigányok?Ezzel a barom szöveggel álsz bosszút? Setét lélek vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!