Nincs kártérítés a Quaestor kötvények után

2015. március 10. 18:49

A Befektető-védelmi Alapnak (Beva) abban az esetben nem kell fizetnie, ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapírt, ezért a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődjének ügyében a Beva nem fizet kártérítést.

2015. március 10. 18:49

A kibocsátói kockázatra nem terjed ki a Befektető-védelmi Alap (Beva) biztosítása, vagyis a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődjére tekintettel a Beva nem fizet kártérítést a társaság által kibocsátott kötvények tulajdonosainak – mondta Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója kedden.

A Beva az ügyfeleknek a Beva-tagoknál letétként kezelt pénzét és értékpapír-állományát biztosítja, és kizárólag akkor kell a befektetési szolgáltató helyett helytállnia, ha az nem képes a nyilvántartás szerinti darabszámú értékpapírral elszámolni. A letétek csak bűncselekménnyel, lopással, vagy sikkasztással tűnhetnek el. Ebben az esetben a Beva piaci áron fizet kártalanítást, maximum 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintos felső határig. Arra az esetre azonban nem vonatkozik a Beva védelme, ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír – a Quaestor esetében vállalati kötvény – tőkéjét és kamatát.

Farkas Péter elmondta, hogy az öncsődöt jelentett Quaestor Financial Hrurira Kft. nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak. Megjegyezte, hogy a 10 millió forint jegyzett tőkéjű társaság 100 milliárd forintnál jóval nagyobb értékben adott el kötvényeket a cégcsoport finanszírozására.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn jelentett öncsődöt. Indoklása szerint a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését, a kialakult pánik során ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit, ezért az állam segítségét kérték. 

A Quaestor hangsúlyozta: a csődeljárás technikai döntés, a cégcsoportnak van vagyona és jövőértékű vagyona, abból minden ügyfél a pénzéhez juthat. A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassák – írták.

A Quaestor az MNB információi szerint 210 milliárd forintnyi kötvényállománnyal rendelkezdett, ebből a Nemzeti Bank becslései szerint 150 milliárd forintnyit illegálisan bocsátottak ki. A 444.hu információi szerint a Tarsoly Csaba nevével fémjelzett cégcsoport szertágazó portfólióval rendelkezett: pénzügyi szolgáltatás, biztosítás, ingatlan- és futball mellett jelentős szerepet játszott az Orbán-kormány keleti nyitás politikájában is, mivel több magyar kereskedőházat is üzemeltetett.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. március 11. 12:19
Azt hallottam, hogy a Q egyik független leányának engedélyezték talán tavaly a saját tőkéjének sokszorosát kitevő kötvénykibocsátást. Teljesen más lenne a helyzet, ha az egész Q csoport állna a kötvények mögött, mert az valószínűleg tudna fizetni, amíg a "lány" -egy ilyen hirtelen kivételkor- nem. Az is ismert, hogy az ilyen saját kötvények mögött csak "céggarancia" van, bár szerintem erre nem nagyon hívták fel a "madarak" (vásárlók) figyelmét.
Tintamin
2015. március 11. 08:45
Ha Kulcsár szoci bulit nyomott, ez a brigád nyakig fideszes.
kérdés
2015. március 11. 00:14
Nyugodalmas jó éjszakát! Nem tudom kivárni a választ, bocs. Nagyon lassú minden mostmár.
Gépész53
2015. március 10. 23:06
Most majd az következik, hogy a Fidesz kirobbant valami még nagyobb botrányt (természetesen valami szocit),hogy az legyen a téma. Ha meg nincs nekik tartalékban ilyen, akkor úgy csinálnak, mintha semmi közük nem lenne az egészhez. A béna ellenzék meg ezt is el fogja baltázni. Azért van fejlődés: 60 mrd, majd most 150 mrd! Ebből is látszik, hogy Simon 200 millája aprópénz, ennyit a koldusnak löknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!