Brókerügy: ombudsmanhoz fordulnak a könyvvizsgálók a vagyonzárolás miatt

2015. június 22. 12:47

Az alapvető jogok biztosához fordul a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, mert egy tavaszi törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a könyvvizsgálók vagyonát még a büntetőeljárásban, a jogerős ítélet előtt zár alá lehessen venni, ha az auditált cégnél gazdasági bűncselekmény gyanúja merül fel. A kamara szerint az intézkedés aránytalanul korlátozza a tulajdonhoz való jogot, a könyvvizsgálók ráadásul nem bírnak döntési jogkörrel az általuk auditált cégben.

2015. június 22. 12:47
Az alapvető jogok biztosához fordult a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, mert megítélése szerint ellentétes az Alaptörvénnyel az a nemrég elfogadott jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a meghatározott pénzügyi szervezeteket auditáló könyvvizsgálók vagyonát is zár alá vegyék, ha az adott cégnél 50 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja merül fel.
 
A kamara érvelése szerint a rendelkezés indokolatlanul korlátozza a tulajdonhoz való alapjogot. A zár alá vétel ugyanis a rendelkezési jog felfüggesztését jelenti, ami részjogosítványa az alapvető jognak számító tulajdonjognak. Márpedig az Alaptörvény szerint alapjog csak más alapvető jog érvényesülése vagy alkotmányos érték védelme érdekében, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható.

 

A kamara szerint a brókerbotrányok áldozatainak zárolt vagyonból történő kártalanítása ilyen kiemelten fontos cél lehet, ha az intézkedést a bűncselekmény elkövetésében tevékenyen közreműködő szereplőkkel szemben alkalmazzák. Csakhogy a könyvvizsgálóknak nincs döntési joguk az általuk auditált cégekben, és a gazdálkodó szervezet vagyonával sem rendelkezhetnek, ezért velük kapcsolatban a vagyon zár alá vétele a kamara szerint aránytalanul súlyos fellépés.

A kamara arra kéri az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezzen normakontroll-eljárást az Alkotmánybíróságnál.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!