Negyvenkét 14 évesnél fiatalabb ellen indult büntetőeljárás tavaly

2015. július 23. 10:38

Bár az új büntető törvénykönyv csak kifejezetten súlyos bűncselekmények esetében teszi lehetővé a 14. életévüket be nem töltöttek büntethetőségét, 2014-ben mégis 34 ügyben indult eljárás 42 gyermekkorú elkövető ellen. Az eljárások alapját képező bűncselekmény többnyire rablás volt.

2015. július 23. 10:38

Az új büntető törvénykönyv speciális szabályai alapján 2013 második félévében 14 ügyben 17, 2014-ben egész évben pedig 34 ügyben 42 olyan fiatal ellen indult büntetőeljárás, aki még nem töltötte be a 14. életévét – közölte a Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI-vel, miután lezárult a témában folytatott vizsgálata.

A Legfőbb Ügyészség gyermek- és fiatalkorúak bűnügyeivel foglalkozó osztálya a közelmúltban törvényességi szempontból áttekintette a 12 és 14 év közötti terheltek ellen 2013. július 1. és 2014. december 31. között indult büntetőeljárásokat. A 2013. július elsején hatályba lépett új büntető törvénykönyv számos speciális garanciális szabályt tartalmaz ebben a körben. Az új Btk. megjelöli azokat a súlyos bűncselekményeket – például emberölés, halált okozó testi sértés, rablás, kifosztás –, amelyek esetén a 12. életévét betöltött fiatal is büntetőeljárás alá vonható, feltéve, ha a bűncselekmény elkövetésekor rendelkezett a következmények felismeréséhez szükséges belátással. Azaz: a bűncselekmény elkövetésének időpontjában értelmileg és erkölcsileg kellően fejlett volt ahhoz, hogy felismerje a tett jogellenességét, és ez alapján cselekedjék.

Az ilyen életkorú terhelt beszámítási képessége és büntetőjogi belátási képessége tárgyában egyesített igazságügyi elmeorvos szakértői és pszichológus szakértői véleményt kell beszereznie az eljáró hatóságnak.

A 12 és 14 év közötti terhelttel szemben joghátrányként csak intézkedés alkalmazható. Ez annyit jelent, hogy a szabadságelvonással nem járó intézkedések közül a megrovás, a próbára bocsátás, végső soron a szabadságelvonással járó javítóintézeti nevelés elrendelése jöhet szóba. Az elkobzás, a vagyonelkobzás és az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele az ilyen életkorúaknál is az általánosan irányadó szabályok szerint rendelhető el.

Az ügyészség által közölt adatsor szerint 2013 második félévében 14 ügyben 16 olyan fiú és egy lány ellen indult büntetőeljárás, aki még nem töltötte be a 14. életévét. Tavaly pedig ugyanebből a korosztályból 34 fiú és 8 lány ellen.

Azokban az ügyekben, amelyekben a bíróság már megállapította a 14 évesnél fiatalabb terhelt büntetőjogi felelősségét, joghátrányként jellemzően két és három év közötti javítóintézeti nevelést alkalmaztak, csupán egy esetben fordult elő próbára bocsátás elrendelése (egy évre). Az ügyek túlnyomó többsége rablás miatt folyik, de egyben csoportosan elkövetett kifosztás, egyben pedig életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult a büntetőeljárás.

A legtöbb ilyen cselekményt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a fővárosban követték el, Tolna, Békés és Komárom-Esztergom megyében pedig nem indult 14 évesnél fiatalabb ellen büntetőeljárás.

Az ilyen nyomozások az ügyészség fokozott felügyelete mellett folynak. A vizsgálat megállapítása szerint a felügyeletet gyakorló ügyészségek különös körültekintéssel jártak el, átirataik hatékonyan szolgálták a speciális anyagi jogi és eljárásjogi szabályok betartását és érvényesülését a nyomozó hatóságok tevékenységében.

Mindennek eredményeként a kezdeti kisebb hiányosságok jórészt megszűntek, ugyanakkor a szakértő igénybevételével kapcsolatban a nyomozó hatóságok – esetenként a kirendelt szakértő – részéről továbbra is bizonytalanságot tapasztalt az ügyészség.
A szakértői bizonyítást – a minisztériumi rendelet mellett – az e tárgyban 2013 júliusában kiadott legfőbbügyész-helyettesi körlevél is segíti – írták.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2015. július 29. 19:35
Mennyi volt a cigó közülük? Alapvető nemzeti érdek pontosan vezetni és kimutatni a cigányok arányát a bűnözésben is.
tyIer durden
2015. július 29. 19:34
"Fiatal" Ertsd: 14 evnel fiatalabb, gatlastalan ciganybunozo.
berzsian56
2015. július 26. 12:35
Svédországban, ahol a liberalizmust olykor az őrületig fokozták, mert az iskolákban koedukált wc-ket állítottak fel a gyerekeknek,és nincs apa meg anya , csak 1-es meg 2-es szülő, most azon gondolkoznak, ideje lenne etnikai alapon nyilvántartani a bűnözőket. Tehát lesz cigánybűnözés,iszlám bűnözés, zsidóbűnözés ,meg minden más. Mert a dolgokat néven kell nevezni, nem hazudni, nem elkenni ,nem hárítani, nem elfedni. Mert, " növeli az ,ki elfedi a bajt". Ha a baj neve cigány, a baj neve zsidó, a baj neve néger,a baj neve iszlám terrorista ,akkor sem fogunk hazudni. Érdekes, ezt az utóbbit mindíg néven tudtuk nevezni, nem úgy,mint a többieket. Alapos a gyanum, hogy az iszlám terrorista nem is mindíg iszlám származású,az őt felbujtó zsidó meg még kevésbé.
Greffiti
2015. július 26. 12:34
Borsodban tombol a cigánybűnözés, Miskolc helyzete gyakorlatilag elviselhetetlen. Pátyolgatják őket, a cigány közmunkások ingyen belépőt kapnak a Selyemréti strandra. Magyar ember nem tud odamenni, mert tele van cigányokkal. Hazudnak, hazudnak, hazudnak folyamatosan a problémáról. A régi rendőrkapitány megmondta: 2oo rablásból 2oo-at cigányok követtek el. Ki is csinálták rögtön. Miskolci fiatalok nem jutnak lakáshoz, a cigányoknak ingyen adják, akik aztán lelakják, milliókért kell felújítani, hátrahagynak milliós köztartozásokat, majd kapnak felújított lakásokat. Őrület ezt ép ésszel kibírni. A kölykeik meg már 8-lo évesen bűnöznek. Na erre kell még nekünk 3oo ezer nigger horda. Magyarországnak vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!