Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a Budapesti Ügyvédi Kamaránál

2015. október 02. 11:01

A Budapesti Ügyvédi Kamara több százmillió forintos gyanús kifizetései miatt tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a kamara egyik tisztségviselője. A szerződéseket a BÜK elnöke, Réti László írta alá, aki azt mondta: a sajtóból értesült róla, hogy nyomozás folyik.

2015. október 02. 11:01

A Budapesti Ügyvédi Kamara egyik tisztségviselője még hónapokkal ezelőtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett hűtlen kezelés miatt – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a kamara több százmilliós gyanús kifizetéseivel összefüggésben folyik nyomozás. A kifizetések alapjául szolgáló szerződéseket Réti László kamarai elnök írta alá. 

Papp Géza, a kamara főtitkára korábban levélben bírálta a kifizetéseket, amelyek szerinte gyanúsak, több esetben egyértelműen feleslegesek. Például a kamarai tagdíjakból majdnem huszonháromezer kommentárokat tartalmazó CD-t vettek összesen kétszáznegyvenmillió forintért – kevesebb mint hétezer ügyvéd számára. A kamara elnökének válaszlevele szerint ezzel minden rendben volt, a kifizetések a közgyűlés és az elnök hozzájárulásával történtek – foglalja össze a Magyar Nemzet.  

Az ügyre Réti László, a kamara elnöke úgy reagált: a sajtóból értesült a nyomozásról. Réti László kifejtette: a feljelentő a kamarai választási időszakban kezdte bírálni a költségvetési előirányzatok felhasználását, majd utólag több testületi vitát kezdeményezett, amelyeken előterjesztéseit leszavazták. Így tett a mindezeket ismét tárgyaló 2015. évi rendes közgyűlés is. A köztestület szerint „figyelmet érdemel a hír időzítése”. A kamara elnöke kiemelte, „több jel mutat arra, hogy a fővárosi ügyvédek független demokratikus köztestülete ellen különböző csoportok, személyek összehangolt támadást intéztek”. Ez az ügyfelek jogérvényesítésére, az igazságszolgáltatás működésére és az ügyvédek jogaira kedvezőtlen kihatással lehet – jegyezte meg.

Kitért arra is: köztestületük éves közgyűlései a költségvetésekben valóban előirányoztak kifizetéseket. Ezek alapján az elmúlt kilenc évben a kamara három elnöksége nyilvános üléseken valóban tárgyalt és döntött is feladatokról, projektekről. A tagságot a Pesti Ügyvéd, az elektronikus hírlevél és a kamarai honlap folyamatosan tájékoztatta. Az erről szóló éves beszámolókat az elnökség megtárgyalta, az ellenőrző bizottság véleményezte, azokat a kamara honlapján elhelyezték és az éves közgyűlések utólag is jóváhagyták. A kifizetésekkel kapcsolatos szerződések a kamara üvegzsebén keresztül mindig elérhetők voltak – tette hozzá. 

Múlt héten a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta azt a korábbi ítéletet, amely megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara választási határozatait. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2015. november 12. 13:57
a budapesti önkormányzatokat kellene már feljelenteni hűtlen kezelés miatt, amiért tömérdek közpénzt játszanak át ügyvédeknek.
Apáczai
2015. október 02. 15:40
Akasztják a hóhért? Pár éve egy jónevű jogász családtól kértem tanácsot, hol találok egy tisztességes ügyvédet. Olyant ne is keressek - volt a válasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!