Média a V4 országokban

2020. február 16. 12:48

Mi változott a vasfüggöny leomlása óta?

2020. február 16. 12:48

Új konferenciát szervez az MCC a Budapest Lectures keretei között.

A vasfüggöny leomlását és a rendszerváltást követően a közép-kelet európai országok médiapiaca jelentősen megváltozott.

A nagy nyugat-európai vállalatok könnyedén meghódították az újonnan megnyílt, kevésbé szabályozott piacot. Az 1990-es évektől kezdődő átalakulásban játszott kulcsfontosságú szerepüket gazdasági, kulturális és politikai tényezők befolyásolták.

Az érintett országok némelyike üdvözölte ezeket a befektetéseket vagy éppenséggel profitált belőlük, mások viszont úgy vélték, hogy a nyugati tőke káros hatást gyakorol a sajtószabadságra. 

Vajon mindez valós változást és egyensúlyt hozott az információs térben vagy csupán a hajdani szovjet-kommunista szereplőket illették új névvel? Szükséges-e egy országnak a ‘nemzet hangját’ megóvni a piaci erőkkel szemben? A média a politika része vagy pusztán annak külső megfigyelője? Kinek a felelőssége a médiapluralizmus biztosítása? Milyen szerepe van napjaink demokráciájában a médiának?

IDŐPONT: 2020. február 19. 18:00-19:30
HELYSZÍN: Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

VENDÉGEK:

Lukáš Kovanda, cseh közgazdász, író, a Czech Fund vezető közgazdásza

Łukasz Warzecha, lengyel újságíró, politikai kommentátor, Do Rzeczy magazin

Szalai Zoltán, lapigazgató-főszerkesztő, Mandiner

Moderátor: Surjányi Fanni, kutatási igazgató, MCC

Regisztráció: https://budapestlectures.mcc.hu/registration
(A regisztráció határideje: 2020. február 19. 10:00) 

A rendezvény nyelve angol, szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Az esemény Facebook-oldala itt érhető el.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2020. február 16. 20:27
eh. jó kis rendezvény. elég, ha az mcc alapítójára (tulajdonosára) rákeresünk: tombor andrás. khm. ő most a mandiNER tulajdonosa. a mandineré IS. meg az atmediáé. meg sok-sok kormányközeli dologé. és ő rendez tárgyilagos (sic!) konferenciát a '90-es évek médiájáról. én kérek elnézést...
atila68
2020. február 16. 16:17
Gyárfás vs. Fenyő
Pierre
2020. február 16. 14:29
"Nemzetközi jelentés: Orbánék az EU orra előtt szedték darabjaira a független sajtót Magyarországon. Szisztematikusan építették le a sajtószabadságot Magyarországon, ráadásul a magyar kormány exportálná is az illiberális média -modelljét - állapítja meg egy a magyarországi médiahelyzetről készüt nemzetközi jelentés. A dokumentumot több ismert nemzetközi szakmai szervezet - International Press Institute (IPI), Article 19, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Reporters Without Borders (RSF), East Europe Media Organisation (SEEMO) - készítette, küldötteik 2019. novemberi budapesti látogatása alapján." https://blog.atlatszo.hu/2019/12/nemzetkozi-jelentes-orbanek-az-eu-orra-elott-szedtek-darabjaira-a-fuggetlen-sajtot-magyarorszagon
3M..
2020. február 16. 13:10
A Fidesz 9 millió euróért vesz önmagának wellness központot Szlovéniában. A terv állítólag a sportturizmus fejlesztése, a wellness központ mellett egy labdarúgó akadémia sportobjektumai épülhetnek majd fel. LOL https://444.hu/2020/02/16/a-magyar-allam-9-millio-euroert-vesz-wellnes-kozpontot-szloveniaban Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!