A pedagógusokat védi az EMMI új törvénymódosító javaslata

2020. május 27. 09:50

Kibővíti az alapfokú művészetoktatásra ingyenesen jogosult sajátos nevelési igényű tanulók körét.

2020. május 27. 09:50

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma benyújtotta az Országgyűléshez a köznevelési törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amelynek középpontjában a pedagógusok fokozott védelme áll, írja a közleményében a tárca.

A törvénymódosítás célja a pedagógusbántalmazás megszüntetése, a tervezett jogszabály garantálja, hogy a pedagógusok biztonságos környezetben, nyugodt körülmények között végezhessék munkájukat, ezért megteremti annak a lehetőségét, hogy szükség esetén a rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv bevonható legyen a pedagógusok védelme érdekében – fogalmaz a dokumentum.

A törvénymódosítás tartalmazza a 2020 szeptemberétől valamennyi tanuló számára teljesen ingyenes tankönyvellátás biztosításához szükséges jogszabály módosításokat, valamint kibővíti az alapfokú művészetoktatásra ingyenesen jogosult sajátos nevelési igényű tanulók körét. A nemzetiségi önkormányzatok kérésére a nemzetiségi oktatást szolgáló intézményrendszer egy új intézménytípussal egészül ki, a kiegészítő nemzetiségi óvodával.

A pedagógusok végzettségi követelményei nem változnak, de az erre vonatkozó rendelkezések a jövőben nem a törvényben, hanem kormányrendeletben kapnak majd helyet, a pedagógusképzés fejlődése miatt ugyanis a hatályba lépése óta eltelt 8 évben 7 alkalommal kellett emiatt módosítani a nemzeti köznevelésről szóló törvény mellékletét, a jövőben a technikai módosításokat elegendő lesz kormányrendeletben átvezetni.

 

A most benyújtott javaslat rendezi a köznevelés és a szakképzés szétválása kapcsán még fennmaradt egyes részletkérdéseket, így például a művészeti szakgimnáziumok működését, szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

(MTI-OS)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. május 27. 11:56
Ha a "független" bíróságok a tanárverők milliós jutalmazásában érdekeltek - olyan sikeres lett a Soros-féle érzékenyítés - akkor szigorítani kell a szabályokon és az iskolarendőrség bevezetése is időszerű. (Lesz is visítás az egész EU - más dolga úgy sincs - ezen fog csámcsogni.
Emmanuel Goldstein
2020. május 27. 10:27
Épp csak a pedagógusokat felejtették el megkérdezni erről is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!