Vidnyánszky: Remélem a diákság is rájön, hogy eszközként használják

2020. október 27. 15:10

Vidnyánszky Attila és a diákok képviselői az Európai Parlament kulturális bizottsága előtt számoltak be az SZFE-ügyről.

2020. október 27. 15:10
null

Meghallgatást tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyében keddi ülésén az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága (CULT). Szót kaptak az egymással szemben álló felek, a tiltakozó egyetemi diákság képviselője, Milovits Hanna és Upor László volt. A megbízott rektorhelyettes mellett részt vett Vidnyánszky Attila is, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke – írta meg az Index.

Vidnyánszky Attila szerint a tiltakozó diákok most már felismerhetnék, hogy ők pusztán a baloldali politikai pártok játszmáinak részei. 

Milovits Hanna visszautasította, hogy gyerekekként vagy politikai bábként kezeljék az egyetemistákat.

„Mi készek vagyunk az együttműködésre. Jó volna, ha végre rendet tudnánk tenni, új alapokról tudnánk indítani az oktatást, annak normális módján. A tanköztársaság működési rendje ugyanis nem felel meg annak az akkreditált követelményhalmaznak, amely szerint az egyetemnek működnie kellene. Jó volna, ha a diákság megmutatná, hogy valóban nyitott a párbeszédre” – emelte ki a Magyar Nemzet a meghallgatás során elhangzottakból. 

Az intézmény valóban elzárkózó és kirekesztő volt az elmúlt harminc-negyven évben. Ezen kellene változtatni. Az egész szakma igényli ezt – mondta a Nemzeti Színház főigazgatója, aki az ülésen fotókat is bemutatott az egyetem elfoglalt épületeiben uralkodó, szerinte higiéniai és tűzvédelmi szempontból is veszélyes állapotokról – számol be a Magyar Nemzet.

Vidnyánszky beszélt arról is, hogy amennyiben voltak is tizenötezren a múlt pénteki SZFE-demonstráción, az nem a diákok melletti szolidaritásvállalás miatt volt, hanem azért, mert a baloldali politikai pártok lényegében kampánygyűlést tartottak. „Remélem, hogy a diákság előbb-utóbb látni fogja, hogy eszközként használják” – emeli ki a Magyar Nemzet. Vidnyánszky szerint az egyetem korábbi vezetése is kettős játékot játszik, ugyanis azt hangoztatja, hogy oktatni szeretne, miközben Upor László azóta lemondott rektorhelyettes már szeptember elején a tanítási félév leállításáról küldött levelet az Oktatási Hivatalnak.

Az ülésen felszólalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László is. Az EP-meghallgatáson adatokkal támasztotta alá, hogy a kormány mindvégig stratégiai jelentőséget tulajdonított a modellváltásnak.

Az államtitkár szerint tizenkettő alkalommal történt konzultáció az egyetemmel és nyáron lett volna egy tizenharmadik alkalom, a rektori konferencia égisze alatt pedig egy tizennegyedik is, ám az SZFE mindkét lehetőséget elutasította.

Az államtitkár az EP-képviselők kérdésére hozzátette, hogy az utóbbi években nyolc magyarországi egyetem esett át hasonló szerkezetváltáson, és ez hét intézményben minden gond nélkül zajlott le. 

Az Index beszámolója szerint  Upor László, az SZFE leköszönő rektorhelyettese és Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese Vidnyánszky Attilával szemben többek között azzal érveltek a CULT előtt, hogy intézményüknek egy kikényszerített átalakuláson kellett keresztül mennie. Azt állítják, hogy mára elveszítették az egyetemük autonómiájával kapcsolatos összes garanciájukat, vagyis magát az egyetemi autonómiát.

Elismerték, hogy velük együtt nyolc magyar egyetem esett át hasonló átalakuláson, lett állami fenntartásúból magánegyetemmé, ám ez a mostani berendezkedés ugyanúgy állami behatást és fennhatóságot jelent, miután a kuratórium tagjait közvetlenül a kormány alá tartozó minisztériumok nevezik ki. Úgy vélik, ezzel megvan az esélye annak, hogy ez a kuratórium beavatkozik az egyetemi életbe, amely az SZFE esetében már meg is történt,

Úgy vélik, a diákok hibába tüntetnek, az egyetem korábbi vezetősége pedig korábban több alternatív javaslatot is megfogalmazott, a tárgyalások során nem hallgatták meg őket, egyetlen kérésüket sem vették figyelembe.

A meghallgatáson állították, hogy a tüntető diákoknak mindeddig sikerült a politikát távol tartaniuk az egyetemfoglalástól és a tiltakozástól, de a kuratórium csak közleményben kommunikál velünk, és akár egy napon belül is megváltoztatják a szabályokat. Panaszkodtak arra, hogy szerintük „arrogáns módon” a kancellár a múlt héten lekapcsolta az SZFE-n az internetet, és bezáratta a termeket, köztük azt, ahol az egyetemfoglalás szervezői demokratikus üléseiket tartották.

A tiltakozók kiemelték, hogy szerintük mindenről a kuratórium dönt, a diákoknak nincs beleszólásunk a jövőjükbe, miközben ők csak nyugodt körülményeket szeretnének ahhoz, hogy tanulhassanak. Az egyetem közösségének szerintük esélye sincs, hogy bármilyen demokratikus lépést érvényesítsen, miközben ők is szeretnének tárgyalni az új fenntartókkal az egyetem jövőjéről, ugyanakkor csak azzal a feltétellel, ha az eddigi tapasztalatokkal szemben egyenlő félként kezelik őket, és figyelembe veszik az érveiket, illetve a kéréseiket – összegzi a tiltakozók álláspontját az Index beszámolója. 

Ezzel szemben a Magyar Nemzet cikke felhívja a figyelmet arra, hogy a fenntartó alapítvány kuratóriuma szerint politikailag motivált közjáték zajlik. „A testület részéről a közelmúltban számos alkalommal jelezték: a cél, hogy az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, egyben a művészi szabadságot megtestesítve történjen az intézményben, természetesen a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett” – írja az újság.

(Forrás: Index, Magyar Nemzet)

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2020. október 27. 19:49
Egy kommunista rájön, hogy eszközként használják? Ugyan már. Ahhoz gondolkodó EMBERNEK kellene lenniük, és ha azok lennének, eleve nem váltak volna eszközzé, és különösen nem a kommunisták kezében. EZEK egyetlen dologra jönnének rá, a golyóra a szemük között. Még éppen időben.
legkisebbek közül
2020. október 27. 19:06
"Székelynek nemhogy joga: kötelessége figyelmeztetni fiatalabb kollégáját, hogy konszenzus nélkül nem fogadható el a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása! A változtatásokról, az elképzelésekről Székely Gáborral és a többi tekintélyes színházi szakemberrel leült valaki egyetlen szót is váltani? Tudomásom szerint nem." (Blaskó Péter) Nem itt kezdődtek részben a problémák? Valóban vissza kívánunk lépni az időben minimum fél évszázadot s azt várjuk, hogy most ehhez vágjanak mások jó képet?
legkisebbek közül
2020. október 27. 18:59
Ismételve a kérdéseket: https://www.facebook.com/noarhivatalos/videos/3356466721100002/ Vajon miért kerüljük ezen kérdésekre a válaszokat? Miért csaptuk be az egyetemet? Miért akarjuk másokra erőltetni a saját akaratot? Egy normális világban, demokráciában ezen viszonyulás vagy a párbeszédre, konszenzusra törekvés képezi az alapot? Miért kapott tejhatalmat a kuratórium a kormánytól, nem egyeztetve az SZFE vezetésével? Miért vették el a szenátus jogait? Hogyan lehet, hogy a kuratórium önkényesen átírja a Szervezeti és Működési Szabályzatot? Miért ezen döntések után erőltetjük a párbeszédet? Mennyiben képez tisztességes utat katonai humán erők bevetése, megfélemlítés, manipuláció, mások amortizációja, a hazugságok a problémakör feloldásában? Kik azok, akik folyamatosan az igazságok kimondására törekszenek? Ha ugyanezt mások csinálnánk velünk, mint magunk az egyetemmel, azt hogyan élnénk meg? Ugyanazt képviselnénk kommunikációinkban, mint a jelenben?
legkisebbek közül
2020. október 27. 18:41
S hogy mennyire voltak tisztességesek, morálosan vállalhatók eszközeink, módszereink, viszonyulásaink, mennyire képviseltük a demokratikus értékeket? https://www.valaszonline.hu/2020/09/29/novak-eszter-szfe-interju/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!