Trócsányi: Az EP jogalkotási jogköre szemben áll az uniós szerződések szellemiségével

2022. június 09. 16:43

A Fidesz EP-képviselője szerint, ha a Parlament általános jogalkotási kezdeményezési jogkört kapna, azzal a Bizottság jogosítványait csorbítaná.

2022. június 09. 16:43
null

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője arra reagált, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén megszavazta, hogy közvetlen jogszabály-kezdeményezési jogot kérjen. A képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette:

ha az EP általános jogalkotási kezdeményezési jogkört kapna, azzal az Európai Bizottság jogosítványait csorbítaná.

Ezzel az intézményi egyensúly borulna meg, amely szemben áll az uniós szerződések szellemiségével. A szuverenitás hordozói a nemzeti parlamentek és nem az Európai Parlament – mutatott rá.

Az EP-jelentés a magyarországi jogállamisággal is foglalkozik

Az EP-képviselő aggályosnak nevezte, hogy az elfogadott EP-jelentés a magyarországi jogállamisággal is foglalkozik.
„Mit keres az Európai Parlament jogalkotás-kezdeményezési hatásköréről szóló jelentésben a magyarországi jogállamiság?” – fogalmazott Trócsányi László, majd emlékeztetett: áprilisban a Fidesz-KDNP ismét elsöprő választási győzelmet aratott, ezzel a magyar állampolgárok egyértelműen kifejezték véleményüket, miszerint nem osztják a jogállamisági aggodalmakat Magyarországgal kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalom:

Az EP szerint az egyhangú döntésről minősített többséggel való döntéshozatalra kellene átállni

Az Európai Parlament felszólította az Európai Tanácsot: járuljon hozzá az uniós szerződések módosítását célzó felülvizsgálat megkezdéséhez. Bővebben...

(MTI)

Nyitókép: BILLAL BENSALEM / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. június 09. 18:55
Ha bekövetkezne az EP uralma, akkor az azt jelentené, hogy igazi demokrácia lenne Európában. A demokrácia lényege ugye a többség uralma. Azaz ha a franciák 80%-a meg a németek 75%-a meg az olaszok mondjuk 77%-a mondana valamit, akkor a többieknek kuss lenne. Ezért nem szeretnénk demokráciát. A háború is a többség uralma, csak nem szavazással, hanem fegyverrel. Ezért ugyanaz, mint a demokrácia. Csak országon belül még elfogadható.
OberEnnsinnen
2022. június 09. 17:52
A vád: terrorizmus Ha Sean Pinner és Aiden Aslin brit állampolgárokat, valamint a marokkói Saadoun Brahimot „terrorizmus” vádjával ítélték el. Mennyivel inkább terrorizmus, amit az EU Bizottság elnöke Ursula von der Leyen., az Európai Parlament elnöke – Roberta Metsola, az Európai Tanács elnöke – Charles Michel, valamint az EU Bíróság elnöke Koen Lenaerts elkövet, hatalmával visszaélve, terrorista kollaboráns tevékenységükkel, Európa 500 millió polgára ellen. Európár gyengítik, ahogyan G. Soros - idegen hatalom ügynöke - megparancsolja.
Senki Alfonz
2022. június 09. 17:20
"Ezzel az intézményi egyensúly borulna meg..." - mondja. Miért? Itthon megvan a hármas egyensúly a parlament, kormány, államfő között? Független a három egymástól? Hogy lenne egyensúly, hiszen minden a Patás zsebében van!!
Kanmacska
2022. június 09. 17:13
Az Európai Unió nem egy állam, hogy parlamentje legyen, ami törvényeket hoz. Az EP-t azonnal fel kell oszlatni. Léhűtő, fingreszelő banda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!