Ezért drágul a pálinka

2022. október 24. 11:12

Nem egyszerű a főzdék helyzete.

2022. október 24. 11:12
null

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint a pálinka drágulásának több oka van, elsősorban, hogy nagy mértékben drágultak a gyümölcsök, valamint a főzéshez szükséges energia is. Állítása szerint a főzdék egy része nem vásárolt fel gyümölcsöt, részben mert vannak főzdék, amelyek értékesítési csatornái a Covid időszakában megszűntek vagy jelentősen beszűkültek, ezért jelentős készletekkel rendelkeznek.

Egyes főzdéknek az elmúlt időszak gazdasági hatásai következtében olyan mértékű likviditási gondjaik keletkeztek, amelyek miatt nem tudtak újabb gyümölcsöket felvásárolni”

– mondta a Világgazdaságnak Mihályi, aki szerint a gyümölcsvásárlást negatívan befolyásolhatta a jövőbeni bizonytalanságok egyre növekvő árnyéka.

Úgy fogalmazott, a pálinkaszektor lehetetlen helyzetbe kerül, ha elkezdődik az éttermek és szállodák tömeges bezárása, mint a Covid-idején.

– jelezte.

Mihályi László szerint egyértelmű növekedés van a gyümölcsök beszerzési áraiban, átlagosan 25-35 százalékos drágulás tapasztalható, ám tud olyan gyümölcsfajtáról, amely ötven százalékkal lett drágább. 

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. október 24. 20:44
Nemtom ,ki ez a mihályi, de okostobaságot beszél. Ennyi gyümölcsöt 1000 éve nem láttam. A szívem szakadt meg az uccsó 100 kg körtét elutasítottam.
Forgalmazó
2022. október 24. 14:30
Nézzétek én főzettem sárgabarack pálinkát. Vettem barackot cefret keszitettem és kifőzettem. Önkölcségi áram 6.500 ft/ liter. Nem adok el semmit. Nem is lehetne. De ha eladnám 10ezer /liter alatt nem is érné meg mert volt ezzel munka rendesen.
Rocktoberi
2022. október 24. 13:53
Főzzenek akkor lekvárt a gyümölcsből!
merkur
2022. október 24. 13:42
Igazad van. "A rájuk rohad"-ra reagáltam. Ha rajtuk marad, valaki akkor is jól jár (okosba...).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!