Brüsszeli álláspont: védd meg az EU határait, de kerítésre nem adunk pénzt

2023. február 10. 15:17

Brüsszel növelné a határvédelemi eszközökre szánt uniós támogatásokat, de nem adna több pénzt határkerítésre; újra felpörgött a szokásos uniós migrációs vita.

2023. február 10. 15:17
null

Miután Volodmir Zelenszkij csütörtökön részt vett az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, s újra felpörgött a szokásos migrációs vita: az állam- és kormányfők egész éjjel vitatkoztak a határvédelemre szánt uniós támogatások mértékéről és irányairól.

A Politico beszámolója szerint a találkozó előtti este több ország is azért lobbizott, hogy Brüsszel az eddiginél nagyobb összeget adjon határkerítésekre. Köztük Ausztria, ahol megnövekedett a Nyugat-Balkánon keresztül, gyakran Szerbián és Magyarországon át érkező migránsok száma. A csúcstalálkozó előestéjén számos ország – köztük Magyarország, Dánia, Észtország, Litvánia, Lettország és Görögország – képviselői írták alá azt levelet,

amelyben szintén az eddigieknél szigorúbb határintézkedésekre szólítottak fel.

Mások viszont azt hangsúlyozták, hogy ehelyett inkább az elutasított menedékkérők visszatérésének támogatására kellene összpontosítani. Egy, a helyszínen lévő tisztviselő szerint a Olaf Scholz német kancellár egy ponton megpróbálta csillapítani az indulatokat, mondván, a „falak nem működnek”, amit az Egyesült Államok–Mexikó közötti határzár körüli heves viták is bizonyítanak.

Mit is ér a migráció ellen a határkerítés?

Mit is ér a határkerítés? Valóban olyan könnyen átjárható a déli határzár, mint ahogy azt egyesek állítják? 

A hosszas éjszakai tárgyalás után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a tagállamok vezetői „a külső határok megerősítése érdekében” végül több azonnali gyakorlati lépésben megegyeztek. Ennek lényege egy külön uniós migrációs és menekültügyi csomag létrehozása, aminek egyes források szerint a határkerítések megerősítésével kapcsolatos probléma nem lesz része. A „jelentős” összeggel növelt határvédelemre irányuló többpontos javaslatcsomagról egyelőre annyit tudni, hogy

több pénz jut majd a határőrökre, a már meglévő infrastruktúrára, kamerákra és egyéb határőrizeti berendezésekre,

beleértve a légi megfigyeléshez tartozó eszközöket is.

Karl Nehammer osztrák kancellár méltatta az eredményt, megjegyezve, hogy ez azt jelenti, hogy az EU határ menti országai, mint például Bulgária, mostantól a brüsszeli pénzeket használhatják a határkerítés fenntartására, majd saját pénzüket annak „megerősítésére". Ez szerinte azt jelenti, hogy az EU de facto akkor is fizet a határkerítésekért, ha azt mondja, hogy nem.


Nyitókép: Bolgár határrendészek járőröznek a bolgár–török ​​határon, Lesovo falu közelében 2023. január 13-án. (Fotó: Nikolay Doychinov/AFP)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2023. február 13. 07:19
Nesze semmi, fogd meg jól!
Odone Ricci
2023. február 11. 08:24
Kerítés MEGERŐSÍTÉSÉRE kell pénzt kérni az EU-tól, ahogy most a bolgárok kérik a náluk már 2O14-ben felépített kerítés megerősítésére a bolgár-török határon. Erre adhat az EU pénzt, visszamenőleg nehezen.
Odone Ricci
2023. február 11. 08:23
Kerítés MEGERŐSÍTÉSÉRE kell pénzt kérni az EU-tól, ahogy most a bolgárok kérik a náluk már 2O14-ben felépített kerítés megerősítésére a bolgár-török határon. Erre adhat az EU pénzt, visszamenőleg nehezen.
evpus
2023. február 11. 06:09
Ha nem adnak pénzt határvédelemre, egy folyosót kell nyitni a sógorok felé. Lesz nagy sivalkodás rögtön!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!