Elutasítja Gyurcsány kirekesztő pártlogikáját a Szolidaritás Mozgalom

2023. február 07. 07:10

Még Gyurcsány Ferencnek sem lehet a Magyar Szolidaritás Mozgalmat hatalmi szóval hátra parancsolni, úgyhogy indulunk a 2024-es önkormányzati választáson – reagált a DK-elnök beszédére Székely Sándor elnök.

2023. február 07. 07:10
null
Joó István
Joó István

Nincsen harmadik út, vagy a DK, vagy a Fidesz, ezt üzente Gyurcsány Ferenc a múlt vasárnapi évértékelőjében, lényegében megtagadva ezzel a két párttömb melletti „harmadik pólus” létjogosultságát, a rendszerszerűen sem itt, sem ott elköteleződő civileket, az egyes szakmák, rétegek érdekeiért fellépő szakszervezeteket.

A 2024-es önkormányzati választásra célozva egész pontosan ezeket mondta a DK pártelnöke: „Emberek, akik szolgálni és képviselni akarják a hazájukat, azok különböző gondolatok mellett szerveződve pártokat hoznak létre.

Ez hazaellenes. Nem lehet egyes ügyek mentén megküzdeni ezzel a rendszerrel, mert ennek a rendszernek rendszerproblémái vannak, nem lehet külön-külön megküzdeni oktatásért, egészségügyért, szociális ellátásért, környezetvédelemért, mert ennek a rendszernek valójában az a lényege, hogy ellopta a hazánkat. Ha ellopta, akkor a rendszert kell leváltani, nem pedig az egyes elemeket kell megváltoztatni. Mindazoknak, akik felszólalnak és tüntetnek a kormány ellen, azt szeretném mondani, ebben az esetben sincsen harmadik út. Nem lehet középen állni. Vele, vagy ellene. Aki nincs ellene, az vele van!”

 

 

Odaszól Gyurcsánynak az egykori szövetséges

E gyurcsányi kampánygondolatokról kérdeztük Székely Sándort, a Magyar Szolidaritás Mozgalom múlt pénteken újraválasztott elnökét. Emlékeztetőül: a mozgalom mint civil egyesület a 2018-as országgyűlési választásokon a DK egyetlen konkrét szövetségese volt, vállvetve jutottak be a parlamentbe.

A baloldali civil Székely Sándor, aki 2015 óta áll a civil szervezet élén és az előző parlamenti ciklusban előbb DK-s, majd független képviselő volt, így elevenítette fel a Gyurcsányékkal közös múltat: „Mivel a Szolidaritás Mozgalom Gyurcsány Ferenc szövetségese volt nagyjából fél évig, első kézből tudom, mit is gondol a rajta kívüli politikai szereplőkről. Pláne azokról, akik segítették őt.  A DK–Szolidaritás lista, melynek engem a befutó hetedik helyére tettek,

A szervezetünk alaposan beleállt a kampányba, Gyurcsányéknak politikailag is jól jött egy jó nevű civil szervezet szövetsége. A választások előtt kötött írásbeli és szóbeli megállapodásainkat azonban a DK nemigen tartotta be, sem Budapesten, sem vidéken. Nem őrizhette meg független civilszervezetünk a politikai mozgásterét sem; a DK folyamatosan gátolta a megjelenésünket. Ezek miatt léptem ki a DK parlamenti frakciójából még ’18 decemberében; az engem ért fenyegetések csak hab volt a tortán.”

Bejelentés az önkormányzati választásról

Kérdésünkre, mit szól ahhoz, hogy a DK-elnök vasárnapi évértékelőjében szinte negligálta a civileket, a Szolidaritás Mozgalom régi-új elnöke így felelt: „Nem csodálkozom, hogy

Természetesen a Magyar Szolidaritás Mozgalmat továbbra sem lehet hatalmi szóval bármire is kényszeríteni. Indulni fogunk az önkormányzati választásokon Budapesten és vidéken is.”

Nyitottság Karácsony Gergely támogatására

Székely Sándor kívánalma a helyhatósági képviselet átalakításáról Vona Gábor ex-Jobbik elnök, a Második Reformkor Alapítvány elnöke nézetével rokon. Ezt fejtette ki a Mandinernek a Szolidaritás Mozgalom újabb két évre megválasztott vezetője:

„Minden olyan civilszervezettel és politikussal, aki azt gondolja, hogy a pártlogikából ki kéne lépni az önkormányzati választásokon, együttműködünk, ha sikerül egyeztetnünk programot. Milliószor bebizonyosodott ugyanis, hogy a pártlogika nem jó az önkormányzatiságban! Legjobb volna, ha csak civilek indulhatnának, ennek törvénybe iktatását támogatnánk. Addig is lehetségesnek tartjuk, hogy Budapesten és országszerte a pártok lépjenek hátra és engedjék előre a civileket. Így válna valóra az olyan

Kérdésünkre, hogy amint a 2019-es budapesti előválasztásokon Karácsony Gergely kampányát támogatták, úgy vajon most is a civil húrokat pengető, az ellenzéki pártok bizalmát már nem egyértelmen élvező főpolgármester mellett kötelezik-e el magukat, így válaszolt: „Ha Karácsony Gergő tényleg civilként kíván indulni, természetesen mi nyitottak vagyunk a tárgyalásra.”

 

Nyitóképünkön Székely Sándor Karácsony Gergelleyl, fotó: Mandiner-archiv

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2023. február 07. 11:03
Hogy ezek a Schwarcok mindig tudják hol van valami találnivalójuk...
5m007h 0p3ra70r
2023. február 07. 10:42
Ha volna eszük, akkor ezen a vonalon indulnának el. Civil hálózat építésével kezdenének civil/polgári képviseletbe. Így indult a NER annak idején. Polgári köröknek hívták a sejteket. Az önkormányzatiság bevétele egy jó elképzelés. Egy ilyen struktúra formálhatná a közbeszédet, közgondolkodást. Ám amíg emögött pártpolitikai szándékok és csapásirányok vannak, addig esélytelen.
states
2023. február 07. 10:23
Szolidaritás? Komcsi csürhe.
JMoflicheque
2023. február 07. 10:20
Gyurcsány _ Karácsony... Madarat tolláról embert barátjáról... Még jó, hogy Zsák Szar urat nem nevezte +.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!