Fenyegeti a bölényeket a határkerítés?

2023. március 10. 20:37

Fehéroroszország emiatt figyelmeztette a lengyeleket.

2023. március 10. 20:37
null

Az illegális bevándorlás feltartóztatását szolgáló lengyel határkerítés miatt időről időre felmerülnek aggodalmak annak környezetkárosító hatása miatt. Pénteken a fehérorosz külügyminisztérium figyelmeztetett arra, hogy a Bialowieza-erdő területén tavaly felhúzott kerítés fenyegeti az európai bölények állományát.

A fehérorosz tárca felhívta a figyelmet, hogy  a mesterséges akadály veszélyezteti az állatokat, mert elválasztja egymástól a csordákat, és korlátozza szabad mozgásukat. Mindez káros hatással lehet az állatok génállományára.

Az Európa egyik utolsó érintetlen őserdejének számító Bialowieza-erdő ad otthont a kontinens legnagyobb bölényállományának.

A terület szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. A lengyel külügyminisztérium visszautasította a fehérorosz aggályokat, és azzal vádolta a minszki vezetést, hogy meghamisítja a tényeket, illetve „ökológiai ügyeket igyekszik felhasználni Európa ellen”. A lengyel érvelés szerint a bölények korlátozott génállománya arra vezethető vissza, hogy a ma a régióban élő állatok mind az 1920-as években a lengyel hatóságok által befogott néhány veszélyeztetett példánynak a leszármazottai.

Az európai bölény esete igazi fajmegőrzési sikertörténet. Az 1920-as évekre annyira csökkent a számuk, hogy a néhány túlélő egyedet állatkertbe szállították, és tenyésztési programot indítottak a megmentésükre Lengyelországban. A természetbe 1952-ben engedték vissza a bölényeket, és a visszatelepített állomány olyan nagy sikerrel gyarapodott, hogy ma már az európai bölény nem szerepel a kihalással fenyegetett fajok listáján. Fehérorosz adatok szerint tavaly mintegy 1400 bölényt számláltak a bialowiezai ősrengeteg területén.

(MTI) 

Nyitókép: Ingolf König-Jablonski / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2023. március 11. 16:57
Kellő intézkedéseket kellett volna igényelni a fehéroroszoktól, hogy ezen a határon nem jut át illegális határátlépő.
Csakislovacska
2023. március 11. 07:53
A kerítések korát éljük. Szép új világ kerítés minden és mindenki ellen is. Közben azért észre lehetne venni,hogy a valódi korlátok a fejekben vannak,onnan kiszabadulva valószlnak meg fizikailag is!Ennyire primitív csak az ember tud lenni,az állatok ennél jóval okosabbak. Gondolkodjunk el rajta pl. hogy egy gólya hogyan értelmezné az országhatárokat jelző piros vonalakat?!
ujujuj
2023. március 10. 22:06
Ja, ez nálunk is ment, hogy a kerítéstől kidöglenek a földikutyák. Szóval aki szerint az legitim érv volt a kerítés ellen, most lukasenkoval helyezkedik egy platformra.
need-info
2023. március 10. 21:58
Itt egy szóközzel több van a szövegben, javítsátok : "A fehérorosz tárca felhívta a figyelmet, hogy a mesterséges akadály" Kicsit szőrszálhasogató, de had mosolyogjunk a firkászaitokon. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!