Óbudai balháború: az MSZP polgármesterjelöltet állított a már DK-s kerületvezetővel szemben

2023. március 13. 06:00

A nagyon rossz passzban lévő szocialisták csak akkor támogatják egykori párttársukat, a Gyurcsányékhoz dezertált Kiss Lászlót, ha előválasztáson legyőzi mostani jelöltjüket, Török Ottót.

2023. március 13. 06:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az MSZP újabb frontot nyitott a Demokratikus Koalícióval azzal, hogy legutóbb olyan fővárosi kerületben jelentette be a polgármesterjelöltjét, ahol jelenleg DK-s a városvezető. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a szocialisták elsősorban azokon a településeken nevezték meg, hogy kit támogatnak az önkormányzati választáson, ahol jelenleg is ők adják a polgármestert – ilyen például Kispest: Gajda Péter, Zugló: Horváth Csaba, Szombathely: Nemény András – vagy amely jelenleg fideszes irányítású, mint például Rákosmente, Kőbánya, Budafok, itt Lukóczky Károllyal, Somlyódi Csabával, illetve Pajin Bálinttal szállnak ringbe, illetve független politikust is támogatnak, mint például Siófokon Lengyel Róbertet.

A dezertáltakat csak akkor támogatják, ha előválasztáson győz

Így az, hogy az MSZP nyilvánosságra hozta, Óbudán – amelyet a gyurcsányista Kiss László irányít – Török Ottó a jelöltjük, mindenképp új helyzetet idéz elő. S ha azt is figyelembe vesszük, hogy a III. kerületi polgármester – Szaniszló Sándorral, a XVIII. kerületi kollégájával együtt – a 2019-es győzelme után pár hónappal éppen a szocialistáktól dezertált a DK-hoz, akkor még pikánsabb a helyzet, sőt, felfogható a szocialisták bosszújának is.

Kunhalmi Ágnes társelnök a legújabb jelöltjeiket bemutató sajtótájékoztatón emlékeztetett egy kongresszusi döntésükre, miszerint azt a polgármesterjelöltet, aki korábban, de a mandátumának megszerzése után átlépett tőlük egy másik pártba – Kiss László pedig ilyen –, csak akkor támogatnak, ha előválasztáson győz. A párt társelnöke ezt azzal indokolta, hogy ebben az esetben

Török Ottóról annyit mondott a társelnök, hogy III. kerületi lokálpatrióta, aktív tagja az ottani közéletnek, 2011 óta tagja a pártnak – jelenleg a helyi szervezet elnökségének tagja –, illetve külsős tag az egyik önkormányzati bizottságban. Egyébként a civil életében a sporttal kapcsolatos szervezetekben látott és jelenleg is lát el különböző tisztségeket, egy időben a szakállamtitkár volt (azt mi tesszük hozzá – erről értelemszerűen nem szólt Kunhalmi –, hogy ezt a pozíciót a Gyurcsány-kormányban töltötte be – a szerk.).

A DK-nak nagyon kockázatos az előválasztás

2014-ben Török egyébként már elindult az önkormányzati választáson, akkor még „csak” képviselő szeretett volna lenni, de csúnyán leszerepelt. Míg a fideszes ellenfele, Farkas Balázs 46,71, addig ő csupán 21,07 százalékot ért el, bár tény, akkor nem volt teljes az ellenzéki összefogás, külön indult a Jobbik, az LMP, az Együtt-PM, s volt még a szociáldemokratáknak, továbbá egy civil szervezetnek is jelöltje, akik együttesen 32 százalékot elvittek.

Persze a nagy kérdés, hogy Gyurcsányék valóban belemennek-e abba, hogy előválasztást tartsanak, amit az MSZP akar. Hiszen teljesen evidensnek tűnik, hogy ők állítsanak polgármesterjelöltet, egyfelől valóban a DK a legerősebb ellenzéki párt – ezt a Medián, valamint a Nézőpont legfrissebb felmérései is egyértelműen alátámasztják –, ráadásul hatalomban lévő polgármesterről van szó, más kérdés, hogy van a múltjában nem is kicsinyke szocialista pötty. S bár Kiss László abszolút esélyesnek számítana az előzetes voksoláson – főleg, ha a többi ellenzéki párt is melléállna –, de nincs kizárva a meglepetés, akár győzhet is Török. Az pedig

hatalmas presztízsveszteséget jelentene a Demokratikus Koalíció számára,

ha a főváros egyik legnagyobb kerületében nem szállhatna ringbe a regnáló városvezetőjük, aki 2019-ben – igaz, hogy csak kevesebb mint egy százalékponttal, de – meg tudta verni az Óbudát addig sikeresen irányító kormánypárt Bús Balázst.

Ha viszont nem vállalja a DK az előválasztást, akkor az MSZP – legalábbis a mostani helyzet szerint, s ha addig nem változtatná meg a véleményét – nem támogatná Kisst. De kérdés, hogy egyszerűen nem adná a logóját, vagy el is indítaná Törököt, s ezzel megosztaná az ellenzéki szavazatokat, ami komoly esélyt jelentene a Fidesz számára. Ez utóbbit azonban nem valószínű, hogy be mernék vállalni Kunhalmiék, mert másutt komoly bosszútól kellene tartaniuk. Az még nem dőlt el egyébként, hogy a kormánypárt kit indít – megpróbálja-e visszaszerezni városvezetői székét Bús Balázs –, de a baloldali civakodásból csak profitálhatnak

Kiss László egyelőre hallgat

Mindenesetre megkerestük Kiss László polgármestert, mondja el a véleményét az ügyben. A következőket kérdeztük tőle:

Hogyan fogadta a hírt, hogy az egykori pártja riválist állított?

Hajlandó lenne-e előválasztáson megmérkőzni Török Ottóval?

Ha igen, mekkora esélyt adna önmagának a győzelemre?

Ha nem lesz előválasztás, ön szerint meg tudnak-e egyezni abban, hogy melyikük induljon a polgármester-választáson?

Ha nem tudnának megállapodni és külön indulnának, akkor mekkora esélyt adna magának, hogy így is le tudja győzni a Fidesz jelöltjét?

A városvezető egyelőre nem válaszolt, ha véletlenül megteszi, frissítjük a cikkünket!

Nyitókép: Korábban szövetségesek voltak, most riválisok, balról a második Török Ottó, jobb szélen Kiss László (Török Ottó Facebook-oldala)

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Langyos hurkazsír
2023. március 13. 19:25
Kimentek szarvas gombát keresni?
Geezer
2023. március 13. 15:43
Ez a csapat... kemény.
APESZ72
2023. március 13. 10:21
A kép címe : Idióták Kizártnak tartom, hogy bárkinek az jutna eszébe ezekről az alakokról, hogy tanult, intelligens, professzionális, akkurátus, vezetőnek termett embereket lát a képen. Elsőre lúzer semmirekellőknek tűnnek, akikre minden elkötött közforint kidobott pénz.
FreeEurope
2023. március 13. 08:49
Úgy néznek ki, mint valami elítéltek egy rossz Netflix sorozatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!