„Nem menekülhetsz a harc elől” – üzeni Rod Dreher a keresztény középosztálynak

2023. április 07. 18:23

Interjúnkban Rod Dreher azt is elárulta, miért nem lehet megúszni a harcot, és mi ellen.

2023. április 07. 18:23
null

A Mandiner hétfőn közölt nagyinterjút Rod Dreher amerikai szerzővel, aki nemrég Budapestre költözött. Az interjúban szó esett a magyarországi életéről és meglátásairól; az amerikai konzervatívok helyzetéről; az ukrajnai háborúról; a kultúrharc állásáról; és a konzervatívok előtti jövő kilátásairól.

Az interjúban rákérdezünk arra is, hogy az, hogy eltitkolják a szülők elől a gyermekük iskolai nemváltását, csak néhány ritka esetben fordult elő, vagy tömeges. Rod Dreher válasza az volt: tömeges. S valóban, a Parents Defending Education nem teljes körű felmérése szerint az Egyesült Államokban 8937 iskolája nem hajlandó információkat kiadni a szülőknek gyermekük nemi identitásáról és nemi irányultságáról – mindez több mint ötmillió gyermeket és szüleiket érinti.

Rod Dreher kifejtette: „Nagyon sok iskolakörzet csendben csinálja az ilyesmit, és addig csinálni fogják, amíg valaki nem kezd el kérdezősködni. A média és az egyetemi világ nem vesz erről tudomást: nem érdekli őket, hogyan csinálják az iskolák, csak szeretnék, ha megcsinálnák. Ők mindig azzal jönnek, hogy nincs rá bizonyíték – miközben tömeges folyik ez. S amikor Florida és mások olyan törvényt hoznak, hogy a szülőket informálni kell, a baloldal hisztizni kezd. Azzal jönnek, hogy »gyerekek fognak meghalni«, ami érzelmi zsarolás. Erre kell felkészülni. Az amerikai középosztályt teljesen megfélemlítik, mert a középosztály jó fej akar lenni.”

Rod Dreher a Mandinernek adott interjúben elmesélte: „2015-ben meglátogattam egy baltimore-i barátomat és a gyülekezetét. Beszédet mondtam a templomban. A szertartás után odajött hozzám egy hölgy, aki teljesen meg van rémülve, mivel a lánya transznemű lesz. Kérdeztem, hogy miért. Azért, mert a suliban a transzneműség az új divat, a szkeptikus szülőket pedig megfélemlítik azok a szülők, akik támogatólag állnak a transzneműséghez, és minden vitának véget akarnak vetni. A harc nem csak a média és a politika szintjén zajlik, hanem a közösségek szintjén. 

A transzaktivisták, a genderideológia és a kritikai fajelmélet hívei pontosan ismerik ellenfeleik eme gyengeségét, és ki is használják. Számukra mindenki, aki nem ért velük egyet, ellenség. És mivel senki nem akar a történelem »rossz oldalán« lenni, ezért  a konzervatívok elveszítik a harcokat.”

Rod Dreher (1967, Baton Rouge, Louisiana) amerikai szerző, publicista, 1989-ben végzett a Louisiana State Universityn, újságírás szakon. Tradicionalista konzervatívként határozza meg magát, és vizsgálta az általa „granola konzervativizmusnak” nevezett irányzatot, ami nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására. Rod Dreher metodista családban nevelkedett, de 1993-ban katolizált, majd a pedofilbotrányok hatására 2006-ban áttért az ortodox keresztény egyházba. Crunchy Cons című könyve első kiadása 2006-ban, második, átdolgozott kiadása 2010-ben jelent meg (Crunchy Cons: The New Conservative Counterculture and Its Return to Roots); 2011-ben jelent meg második kötete, a How Dante Can Save Your Life, amiben arról ír, hogyan segített neki nővére halála után Dante Isteni színjátéka. Magyarul eddig két kötete jelent meg: a Szent Benedek válaszútján (2021) és a Hazugság nélkül élni (2022). Három gyermek édesapja. 

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2023. április 08. 14:58
Az értelmesebb szülő feltehetné a kérdést az értelmesebb gyereknek: "Arra gondoltál már, hogy ha a Te szüleid is (azaz mi) transzakármik lettünk volna, akkor Te most nem lennél itt? Amit nem kívántál volna magadnak (az eltörlésedet), azt miért akarod kívánni a Te lehetséges leszármazottaidnak?" A normálisabbja ezen azért elgondolkodna... remélem...
Lajoss
2023. április 08. 11:59
Mennyit fizettek (természetesen közpénzt) ennek a félhülyének?
-Zsolt-
2023. április 08. 01:44
"Úgy gondolom elég vegyes Trump öröksége, és inkább negatív. Ha képes lenne arra, hogy visszalépjen és egy kompetensebb embert engedjen a helyére, azt hiszem pozitívabb lenne az öröksége. De ha ragaszkodik ahhoz, hogy ráirányuljon minden figyelem, és ő lesz a 2024-es jelölt, akkor természetesen veszíteni fog." - Rod Dreher
szürkeSzarvas
2023. április 07. 21:25
Elmoslékositás 2.0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!