Fővárosi Közgyűlés: Karácsony megszorításait megszavazta a baloldal

2023. április 26. 13:15

A főváros anyagi helyzete volt terítéken a szerdai ülésén. A Fidesz szerint kérdés, hova tűnt a Tarlós István által összespórolt több mint 214 milliárd forint.

2023. április 26. 13:15
null

Meglehetősen érdekes, hogy Karácsony Gergely főpolgármester négy éve vezeti a fővárost, és ez idő alatt elért eredményei közül a Covid-járvány alatti tesztelést emeli ki elsőként a Fővárosi Közgyűlés április 26-i ülésén.

Itt azt is felidézte, hogy az energiaválság megjelenésével is elsőként léptek fel, és rengeteg pénzt spóroltak meg a budapesti adófizetőknek. Azt is kifejezésre juttatta, hogy szerinte a kormányzati megszorító politika gátolja, hogy Budapest elkerülje a csődöt. Karácsony egyébként az újságírókat kikerülve érkezett meg a közgyűlésre – írja a Magyar Nemzet.

Hova tűnt a Tarlós István által összespórolt több, mint 214 milliárd forint?

ami azért érdekes, mert 214,2 milliárd forintról van szó, ehhez az összeghez pedig évről évre társult már a baloldali érában tapasztalható adóbevétel-növekedés. Mint arra a kormánypártok korábban felhívták a figyelmet, 2021-ben húsz, tavaly 30 milliárd forinttal, idén pedig 76,4 milliárd forinttal több az iparűzési adóból származó bevétele Budapestnek – a korábban tervezetthez képest. „Karácsonyék az emelkedő adóbevételek ellenére a pénzügyi tartalékot mára felélték, 25,5 milliárd forintra csökkentették – írta a Fidesz-KDNP budapesti frakciója.

Karácsony Gergely megfogadta Gyurcsány Ferenc tanácsát?

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony megfogadta Gyurcsány Ferenc tanácsát. Mint ismert: Gyurcsány, amikor a Partizánban arról kérdezték, hogy a Demokratikus Koalíció támogatni fogja-e Karácsonyt az esedékes választáson, úgy felelt: „nem alapértelmezett, hogy támogatjuk”. Gyurcsány azt is mondta a műsorban, hogy „amit neked mondanék (Gulyás Márton műsorvezetőnek – a szerk.), az neki nem lenne jó. Ha neki nem jó, az nem jó ellenzéknek”. Az április 24-i árnyékkormányinfón pedig a DK megdicsérte Karácsonyt, amiért politikai harcot indított a kormány ellen.

Újabb pamflet a baloldali városvezetőtől

„Szakmai köntösbe bújtatott politikai pamflet” – így nevezte a fővárosi vezetés megszorító csomagját a közgyűlésen Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője. 

– szegezte a kérdést Ughy Attila, a XVIII. kerület egykori fideszes polgármestere intézte a főpolgármesternek. Ezzel utalva a vezető múlt heti nyilatkozatára, miszerint: Budapest beperli a kormányt, és nem fizet be csaknem 25 milliárd forint adót.

Pokorni Zolán, a XII. kerület fideszes polgármestere úgy fogalmazott: 77 milliárd forint pluszpénzzel gazdálkodik a főváros az iparűzési adó bevételeiből, mint korábban Tarlós István. Ez bőven fedezi a szolidaritási hozzájárulást és a BKV-költségeit is − emelte ki a Hegyvidék polgármestere. Hozzátette,

politikai és verbális ördögűzést folytat a baloldali városvezetés,

így szerinte a kormánynak nehéz együttműködni  a fővárossal.  

A fővárosi önkormányzat költségvetési helyzetének stabilizálása, a közszolgáltatások színvonalának megtartása, valamint a társaságai és intézményei által foglalkoztattak bérének garantálása érdekében meghozandó egyes intézkedésekről szóló – a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte – előterjesztést több mint kétórás vita után 18 igen szavazattal 12 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Az intézkedések között szerepel egy 16,6 milliárdos fejlesztési hitelfelvétel igénye, a szolidaritási hozzájárulás mérséklésének, valamint az állami rezsitámogatás és a Lánchíd felújításához ígért hatmilliárd forintos kormányzati támogatás megfizetésének kezdeményezése is. A hitel felvételéhez azonban a kormány engedélye is szükséges.

Összesen 767 milliárd forint az iparűzési adóból származó bevétele volt a Karácsony Gergely vezette fővárosnak a 2020 és 2023 közötti időszakban, míg Tarlós utolsó négy évében a befolyt IPA még 566 milliárd forint volt – írja a Telex, miután megkereste a fővárosi Fidesz-frakciót. Mint írták, a főváros anyagi helyzetét a 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás eredményezi. Szerintük ezt jól példázzák azok a projektek, amik a csúszás miatt több tízmilliárd forinttal lettek drágábbak, ilyen az M3 metró valamint a Lánchíd beruházás is.

Nyitókép: Mandiner/ Földházi Árpád

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. április 27. 08:16
Nem is kell ide újabb Gyurcsány-kormány meg hasonló fekély. Máris megszorítanak ott, ahol elburjánzottak. Nincs új a Nap alatt...
KBA98
2023. április 26. 19:39
azaz Feri és Feriné!
ringwoodite
2023. április 26. 19:29
Igy mukodik a BALFASZ OLDAL!!
Zsoldos
2023. április 26. 17:10
Geli egy szerencsétlen, ostoba, tehetségtelen, posztjára teljességgel alkalmatlan, csalással megválasztott lúzer, gyurcsány korrupt bábja, embernek is egy silány hazaáruló tetű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!