Európa szembe köpi önmagát

2014. szeptember 18. 10:04

A maradék Nagy-Britannia miért maradhat az Unió kebelében, ha az új államalakulat nem?

2014. szeptember 18. 10:04
szincsák

„Skócia népe választ. Szavaz az Egyesült Királyságtól való függetlenedésről. Nagy-Britannia vezetői ugyan a fegyveres beavatkozástól tartózkodnak, de nem rettennek vissza a legkülönfélébb politikai és gazdasági agresszió, retorzió és megfélemlítés eszközéhez nyúlni. Az EU pedig társ ebben: azzal fenyegeti Skóciát, hogy amennyiben elhagyja az egykor volt gyarmatbirodalmat, akkor kizárásra kerül az Unióból; London pedig természetesen kontráz erre, nem is támogatná az újonnan létesülendő ország csatlakozását a közösséghez. Mi hát ez, ha nem diktatúra? És kérdem én, a maradék Nagy-Britannia miért maradhat az Unió kebelében, ha az új államalakulat nem? (Hiszen mindkettő jogutód.) Hát nem faramuci és ironikus a helyzet: az a londoni kormányzat nem támogatja a skótok EU-ban történő maradását, amelyik egyébként hamarosan népszavazást ír ki az unióból való kilépésről.

Amennyiben a skótok sikerrel járnak és a válás valóban bekövetkezik, minden bizonnyal megfertőzik majd az egész kontinenst. Katalónia, Baszkföld, Flandria és Velence is árgus szemmel figyeli a fejleményeket, ami egyszer és mindenkorra igazolhatja saját önrendelkezésükre irányuló törekvésüket. Baszkföldön évszázados hagyománya van már a függetlenedési mozgalmaknak; Velence és az összes észak-itáliai tartomány is évtizedek óta próbál megszabadulni a csóró dél-olaszoktól; és hát arról már felesleges is beszélni, hogy Belgium is csupán a térképeken létezik.”

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2014. szeptember 19. 07:40
Na libernyákok, akkor most mi lesz a "maradék" 45% jogaival és akaratával? Vagy a többségi döntés most frankó, mert a mi kutyánkat hízlalja? Ilyenkor nem kell kiállni a "kisebbség" védelmében? Falig érő liberalizmus?
Pál Pusztai
2014. szeptember 18. 23:03
Nem olyan bonyolult ez. A maradék állam az előző eljárás jogán került az eu.-ba.Ő a jogfolytonos. Skócia kiválásával egy új államot hozz létre. Nincs köze az eu.-hoz..Attól még Anglia Anglia maradt,hogy a skótok kiváltak csak kicsit kisebbek lettek. Skócia viszont nem Anglia része maradt hanem egy új teljes jogokkal rendelkező állam. Érthető???
Apáczai
2014. szeptember 18. 20:52
Még mondja valaki, hogy a kettősmércét csak velünk szemben alkalmazzák! Bevetik ezek bárhol és bárki ellen, ha nem illeszkedik az illető engedelmes szolgálóként a liberálfasiszta rendszerbe.
Cassi
2014. szeptember 18. 17:43
Erős a gyanúm, hogy az egész ügyet az olaj birtoklásáért folyó harc indította el. Ha Skóciának nem lenne ásványkincse, semmit sem nyerne a kiválással, így viszont, szerencsés esetben, lekörözhetik a történelmileg mindig gazdagabb Angliát, és ez biztos sok embernek beindította a fantáziáját a skót politikai-gazdasági elitben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!