Németország nyitott az EU-s szabályozás átgondolására

2015. május 12. 16:31

A britek szeretnének bizonyos dolgokat kevésbé bürokratikusan kezelni, és visszaszorítani az alapvető szabadságjogokkal való visszaéléseket. Ez mind olyasmi, amiben közös megoldást lehet találni – mondta a német pénzügyminiszter. Berlin is támogatná az uniós szerződés módosítását, különösen az eurózóna irányításának terén, de ezt rövid távon nem tartják lehetségesnek.

2015. május 12. 16:31

Az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának alkalmával szót váltott egymással a német és a brit pénzügyminiszter az unió működésének javításáról, a tanácskozást követően pedig Wolfgang Schäuble úgy nyilatkozott: nem kizárt a közös megoldás megtalálása.

George Osborne brit pénzügyminiszternek várhatóan jelentős szerep jut majd azokon a tárgyalásokon, amelyeket az Egyesült Királyság a tagállami és az uniós jogkörök újraosztásáról folytat majd az unióval. A britek ezt követően tartanának népszavazást arról, hogy tagok maradjanak-e.

„A britek szeretnének bizonyos dolgokat kevésbé bürokratikusan kezelni, és visszaszorítani az alapvető szabadságjogokkal való visszaéléseket. Ez mind olyasmi, amiben közös megoldást lehet találni” – vélekedett Schäuble, hozzátéve, hogy Osborne-nal abban állapodtak meg, hogy mindketten hozzájárulnak majd a folyamathoz.

David Cameron brit kormányfő korábban azt ígérte, hogy a konzervatívok újraválasztása esetén legkésőbb 2017-ben megtartják a népszavazást az uniós tagságról. A brit kormány korábban többször hivatkozott arra, hogy a brit ellátó rendszereket túlterhelik az uniós országokból érkező bevándorlók, holott a számok azt mutatják, hogy a túlnyomórészt dolgozó uniós bevándorlók többet fizetnek be az államkasszába és a társadalombiztosításba, mint amennyibe az ellátásuk kerül.

Azt több uniós vezető, köztük a német kancellár is világossá tette, hogy a személyek és a munkaerő szabad áramlása olyan alapszabadság, amely nem korlátozható. Az Európai Bizottság pedig többször is világossá tette, hogy a társadalombiztosítási rendszerekkel való visszaélések visszaszorítása tagállami hatáskör, így a britek ezen a téren az uniós bevándorlás korlátozása nélkül is intézkedhetnek, és intézkedéseik nem lehetnek diszkriminatívak, nem tehetnek különbséget az uniós polgárok között aszerint, hogy brit állampolgárok-e.

Schäuble megjegyezte, hogy Berlin is támogatná az uniós szerződés módosítását, különösen az eurózóna irányításának terén, de ezt rövid távon nem tartja lehetségesnek. Az uniós szerződés módosításához minden tagállam egyhangú beleegyezése szükséges.

A tanácskozásra érkezve George Osborne arról beszélt, hogy a brit kormány eltökélt, hogy sikerrel visszaszerezzen jogköröket az uniótól, s az elszántságukat nem szabad alábecsülni, mindazonáltal konstruktívak és elkötelezettek lesznek az egyeztetések során. Janis Reirs, a pénzügyminiszterek tanácsán elnöklő lett tárcavezető szerint ugyanakkor erről a kérdésről a pénzügyminiszterek tanácsán nem esett szó.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. május 12. 17:18
"de ezt rövid távon nem tartják lehetségesnek." Hanem? Kicsit Pató Pálos száz év alatt tervezni a változtatásokat. Addigra már EU sem lesz meglehet.
thymian
2015. május 12. 16:58
"A brit kormány korábban többször hivatkozott arra, hogy a brit ellátó rendszereket túlterhelik az uniós országokból érkező bevándorlók, holott a számok azt mutatják, hogy a túlnyomórészt dolgozó uniós bevándorlók többet fizetnek be az államkasszába és a társadalombiztosításba, mint amennyibe az ellátásuk kerül." Magyarán hasznot húznak belőlük, aztán még ők pampognak. A németeknél ugyanez van, az utóbbi években minden kassza degeszre van tömve. " a társadalombiztosítási rendszerekkel való visszaélések visszaszorítása tagállami hatáskör, így a britek ezen a téren az uniós bevándorlás korlátozása nélkül is intézkedhetnek" Ahhoz már túl bénák. Megengedték, hogy a munkaerő tartalékok igénybe vegyék a szociális szolgáltatásaikat, most meg másokra mutogatnak.
Sróf
2015. május 12. 16:47
Tiltakozom, az alapvető szabadságjogokkal való visszaélések visszaszorítása ellentétes az európai alapértékekkel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!