Emberiesség ellen elkövetett bűncselekménnyel gyanúsíthatják a volt román államfőt

2015. október 21. 10:56

Beidézte Ion Iliescu volt román államfőt szerdán a legfőbb ügyészség. Médiaértesülések szerint emberiesség ellen elkövetett bűncselekménnyel vádolják, az 1990. júniusi „bányászjárásként” elhíresült vérengzés miatt.

2015. október 21. 10:56

Beidézte Ion Iliescu volt román államfőt és Virgil Magureanut, az 1990–ben alakult Román Hírszerző Szolgálat első igazgatóját szerdán a román legfőbb ügyészség; médiaértesülések szerint mindkettőjüket emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják meg az 1990. júniusi úgynevezett „bányászjárás” ügyében. A legfelső bíróság idén márciusban járult hozzá ahhoz, hogy az el nem évülő bűncselekmények – emberiesség elleni bűntettek és szándékos emberölés – esetében a legfőbb ügyészség újranyissa a korábban vádemelés nélkül lezárt bányászjárás aktáit.

1990. június 13. és 15. között Zsil–völgyi bányászok dúlták fel a román fővárost, hogy „megvédjék” Ion Iliescu akkori államfő hatalmát. A bányászjárásnak több halálos áldozata és sok száz sebesültje volt.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. október 21. 16:32
Remélem,le is csukják a disznót!
MZ/X
2015. október 21. 14:10
Majd róla is termet neveznek el Brüsszelben...
kukorica-jancsi
2015. október 21. 12:01
És az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom miatt ki felel?
packó_
2015. október 21. 11:57
3 hónappal a bányászjárás előtt Iliescu Marosvásárhelyt verette szét leitatott, bekábszerezett románokkal. Az ügy a magyarok megfélelmítésére irányult. Sütő András szemét akkor verték ki, ennyiben is Iliescu elvtárs Gyurcsány előképe, valami miatt ők az emberek látását veszik el. A pogrom következményei nagyon sokrétűek. Elég itt megemlíteni, hogy ezt követően nagyon sok magyar fiatal költözött el Vásárhelyről. Emiatt soha senki nem fogja a kétszínű mocskot felelősségre vonni. A magyaroknak nincs igazságszolgáltatás Oláhországban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!