Porosenko: Biometrikus ellenőrzés lesz Ukrajna határain

2017. július 10. 21:25

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében Ukrajna azt tervezi, hogy ujjlenyomatot vesznek és digitális fotót készítenek minden külföldiről, aki átlépi az ukrán határt – jelentette be Petro Porosenko ukrán államfő.

2017. július 10. 21:25

Ukrajna azt tervezi, hogy jövőre bevezeti a határát átlépő külföldiek biometrikus ellenőrzését – jelentette be Petro Porosenko államfő hétfőn a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén. Kifejtette: ez azt jelenti, hogy ujjlenyomatot vesznek és digitális fotót készítenek a külföldiekről a határátlépéskor, be- és kiutazáskor egyaránt. Meggyőződésének adott hangot, hogy az intézkedés jelentősen erősíti majd Ukrajna védelmi képességeit a terrorizmussal szemben. 

Olekszandr Turcsinov, az RNBO vezetője később elmagyarázta, hogy az intézkedés – amelyről határozatot fogadott el a védelmi tanács a hétfői ülésen – elsősorban az orosz állampolgárokat érinti. Szavaiból az derült ki, hogy a biometrikus útlevéllel rendelkező külföldiekre, így az európai uniós állampolgárokra nem terjed ki. Úgy fogalmazott, hogy az eljárás alól kivételt képeznek azon államok, amelyekkel a biometrikus ellenőrzésről megállapodása van Ukrajnának. Az ukrán állampolgárok június 11-től utazhatnak vízummentesen az unió tagállamaiba, de csak azok, akik biometrikus – vagyis az okmány tulajdonosának ujjlenyomatát is tartalmazó, valamint digitális fotóval ellátott – útlevéllel rendelkeznek. 

Turcsinov szavai szerint a rendelkezéssel elsősorban az a cél, hogy kiszűrjék a határnál a hamis iratokkal Ukrajnába érkező „diverzánsokat, terroristákat, kémeket és egyebeket”. A védelmi tanács azt javasolja: orosz állampolgárok csak előzetes regisztráció után léphessenek be Ukrajnába. Hozzátette, hogy erre a célra külön elektronikus rendszert hoznak létre. Arról mindazonáltal nem szólt, hogy ez utóbbi rendelkezés mikortól léphet hatályba.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2017. július 11. 12:52
Nem túlzás ez ?
pitypang1125
2017. július 11. 07:54
Anyátoktól vegyetek ujlenyomatot.
balbako_
2017. július 11. 04:40
Minden pénzt elloptak, már semmire sem futja, de az oroszokat cseszegetni még telik?
Akitlosz
2017. július 10. 22:58
Arra várhatnak! Tőlem aztán ugyan nem vesznek ujjlenyomatot ezek az ukránok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!