Szobrot állítottak Kalasnyikovnak Moszkvában

2017. szeptember 19. 16:03

„Oroszország igazi kulturális brandjének” állítottak szobrot Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter szerint.

2017. szeptember 19. 16:03

Szobrot állítottak kedden a fegyverkészítők oroszországi napja alkalmából Mihail Kalasnyikovnak, a róla elnevezett gépkarabély konstruktőrének Moszkva belvárosában. A szoborkompozíción Kalasnyikov négy méter magas alapzatra felállított ötméteres alakja egy AK-47-est tart a kezében, a háttérben a földgolyó és a sárkányt legyőző Szent György ábrázolásával, amelyek a fegyver elterjedtségét, illetve a jó és a rossz harcát jelképezik. „Sokan azt akarták, hogy Kalasnyikov fegyvertelen legyen, de mi úgy csináltuk meg, hogy a szerző úgy tekint a géppisztolyára, mint egy műalkotásra, mint például egy Stradivari-hegedűre” – nyilatkozott korábban a szobrász, Szalavat Scserbakov. 

Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, aki a hadtörténeti társaság elnökeként szólalt fel az ünnepségen egyebek között arról szólt, hogy Kalasnyikov „az orosz ember legjobb tulajdonságait testesítette meg” és hogy az általa létrehozott fegyver „Oroszország igazi kulturális brandje”. Szergej Csemezov, a Rosztyeh vezetője szerint a Kalasnyikov-féle automata fegyver a megbízhatóság jelképeként marad fenn a történelemben és arra biztatta az ifjú nemzedéket, hogy „kövessék az ügy és a haza iránti önzetlen odaadásnak” azt a példáját, amelyet a fegyverkonstruktőr képviselt.

Kalasnyikov 2013-ban 94 évesen hunyt el. A nevét viselő vállalat a lőfegyverek mellett ma már fejlett elektronikájú hadfelszelést és vodkát is gyárt, sőt szabadidő- és sportruházat kategóriában megjelent a divatvilágban is. Az elterjedtsége miatt a „kézifegyverek Coca-Colájakánt” is emlegetett, a Szovjetunióban 1949-ben rendszeresített Kalasnyikov-gépkarbélyokból több tucatnyi országban becslések szerint 200 millió darabot gyárthattak. Több mozgalom és szervezet emblémája mellett a fegyver a mai napig alkotóeleme Mozambik címerének.
 

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2017. szeptember 20. 04:58
jellemző rátok barmok a like-ok tömege..DDDD. Ez az orosz gané akinek most a putleroidok szobrot állitottak soha életében nem talált ki egyetlen dolgot sem, egy tanulatlan ,vén gyári lumpen volt mindaddig, amig nem sikerült a németek által még a háboru végén kifejlesztett fegyvertipus eltulajdonitását legalizálniuk a szovjet vezetés mindenre kapható tudorainak. A csekista balfasz pedig most saját hatalmának legalizálása és a belső orosz problémák ellensulyozása céljából most minden szamárnak emlékmüvet állitat.......LOL
pepu
2017. szeptember 19. 23:10
Nekem volt egy a seregben. Szinte vadi új volt. Lőgyakorlaton a tisztek mind azzal lőttek. Egy óra múlva meg a kimenőhöz fegyvervizsgálat volt. Akkor tértünk át az olajos rongyról a vimes fogkefére a mosdókagylóban. Sose találták koszosnak. :-)
Strassnoff Ignác
2017. szeptember 19. 21:45
Kalasnyikovval nem túl sokkal a halála előtt készítettek interjút. Többek közt rákérdeztek, hogy mit szól ahhoz, hogy az általa gyártott fegyver lett a világ legelterjedtebb, legsikeresebb kézifegyvere, az egyik legjobb orosz exportcikk. Azt felelte, hogy nem örül neki. Ő a fegyvert a hazája védelmének céljából alkotta meg, nem azért, hogy világszerte ezzel gyilkolássza egymást mindenki. Rokonszenves nézet, nem ő tehet róla, hogy kik és mire használják az AK-t. Amúgy szerintem kár előjönni a Sturmgewehr-el. Kalasnyikov maga is elismerte, hogy az AK szerkezetének ötlete nem kis mértékben abból származik. De a külső hasonlóság ellenére komoly különbségek vannak, például teljesen eltérő a zárszerkezetük. Egyébként a fegyver kialakításánál vettek át ötleteket az M1 Garandból és a Remington karabélyból is. Az AK a német elődhöz képest sokkal egyszerűbb, megbízhatóbb. Szóval a végeredmény egyértelműen sokkal jobb fegyver, mint bármi, amiből ötleteket vettek át. Megszokott szöveg ugye az is, hogy az oroszok a T-34-est is valami amerikai tank alapján építették. Aztán csak az orosz tank lett a 2. világháború legsikeresebb páncélosa, nem az amerikai.... Szerintem orosz szempontból érthető Kalasnyikov tisztelete. Meg kívülről nézve is. Amúgy nem tudom, hogy máshol mekkora tisztelete van egy-egy fegyvertervezőnek, de Ausztriában is van sok helyen Mannlicher utca, tér. Azt nem tudom, hogy szobra van-e...
kozmosz
2017. szeptember 19. 19:28
A lényeg az, hogy a gyár ma vodkát is gyárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!