Megfosztották engedélyétől az utolsó civil mentőhajót

2018. szeptember 24. 08:40

Visszavonták az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját a Földközi-tengeren.

2018. szeptember 24. 08:40

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül – tudatták a hajót bérlő civil szervezetek.

A Médecins sans Frontieres és az SOS Méditerranée tájékoztatása szerint a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A hajó jelenleg a tengeren van, 58 megmentett emberrel a fedélzetén. A civil szervezetek szerint az olasz kormány gyakorolt nyomást Panamára, hogy vonják vissza a hajó regisztrációját.

„Az Aquarius legénysége megdöbbenéssel értesült arról szombaton, hogy a panamai hatóságok tájékoztatása szerint Olaszország felszólította a panamai hajózási hatóságokat, hogy tegyen azonnali lépéseket az Aquarius ellen" - húzta alá közleményében a két civil szervezet.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén. Az olasz belügyi tárca egyelőre nem reagált a hírre. Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter korábban azt vetette a civil szervezetek szemére, hogy úgy csinálnak, mintha taxiszolgáltatást nyújtanának a menedékkérőknek. Salvini vasárnap azt állította, hogy az Aquarius megnehezíti a líbiai parti őrség munkáját, és nem engedelmeskedik az utasításoknak, ezért a tevékenysége törvénysértő.

„Ezerszer is nevet és zászlót válthatnak, de Olaszország kikötői zárva maradnak előttük" – idézte az olasz sajtó a jobboldali politikust.

(MTI)

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2018. szeptember 24. 20:28
Majd Jack Sparrow segít nekik.
Akitlosz
2018. szeptember 24. 19:56
Jó gyáva és gyenge az olasz tengerészet. Nem a kicsi Panamára kellett volna nyomást gyakorolniuk, hanem arra a hajóra torpedó formájában mivel nyilvánvalóan törvénysértő sőt ellenséges tevékenységet folytat Olaszországgal szemben.
atila68
2018. szeptember 24. 16:23
Hát Gibraltár után már Panama is Orbán zsebében!
zakar zoltán béla
2018. szeptember 24. 13:26
SALVINI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SALVINI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!