Személyes információkat gyűjtenének a nyugati cégek az alkalmazottaikról

2020. május 21. 12:43

Kellemetlen döntés elé állítja a koronavírus járvány az európai cégeket. A munkaadóknak egyaránt kell védelmezniük az alkalmazottak egészségét és személyiségi jogait. A kivitelezés különösen bonyolult lehet, mivel nem létezik egységes európai szabályozás a cégekre vonatkozóan a járványhelyzettel kapcsolatban.

2020. május 21. 12:43
null

Az európai gazdaság újraindulásával több cég tervez olyan eszközöket felszerelni a munkaállomásokon, amelyek által figyelemmel követhetik az egyének közötti távolságot – írja összeállításában a Bloomberg. A cégvezetők mérlegelik továbbá olyan kamerák alkalmazását a bejáratoknál, amelyek felismerik, hogy az egyének arcán található-e maszk. A repterek és bevásárlóközpontok olyan lézeres technológia alkalmazását sürgetik, amely a szociális érintkezések számát csökkenti a területükön. 

A járvány terjedése lehetőset adott a megfigyelő és adatgyűjtő technológiák széleskörű alkalmazására. Az ilyen technológiák bevezetése ugyanakkor csorbíthatja a személyiségi jogok érvényesülését. Andrew Pakes a U.K. Trade union Prospect kutatója azt nyilatkozta, hogy megfelelő szabályozás nélkül újabb és újabb megfigyelési módokat vezethetnek be kellő indoklás nélkül.

A cégek elkötelezettek abban az ügyben, hogy szükség van a komolyabb megfigyelésre, annak érdekében, hogy megelőzzék a vírus második hullámát. A belga székhelyű Rombit cég olyan karkötőket készít, amelyek jelzik az egyén tartózkodási helyét valamint egészségügyi állapotát. John Baekelmans a Rombit vezérigazgatójának a nyilatkozata alapján a karkötők a munkások egészségének és teljesítményének a védelmét tartják szem előtt. A lengyel Estimote cég hasonló chip technológiát bocsátott piacra. Az Estimote terméke esetén az eszköz jelez a hordozójának, hogyha túl közel kerület egy másik személyhez, valamint lehetőséget biztosít, hogy jelezze a központnak, ha rosszul érzi magát egy gombnyomás által. Jakub Krzych, az Estimote vezérigazgatója szerint a fizikai kontaktus igénye az emberi DNS-be van kódolva, éppen ezért van szükséges jelen helyzetben az övékéhez hasonló megoldásokra, amelyek figyelmeztetik a hordózókat, hogy tartsanak távolságot, korlátozva ezáltal a vírus terjedésének kockázatát. Gunther Mull a Dermalog Identification System vezérigazgatója szerint egyre több olyan kamerát adnak el, amelyek képesek megállapítani egy egyén testhőmérsékletét, valamint azt, hogy visel-e maszkot.

A hőmérő kamerák alkalmazása sértheti az egyének magánjogait, fejti ki Rob van Eijk a Future of Privacy Forum igazgatója. Az ilyen kamerák használata arra kényszerítheti a magas testhőmérséklettel rendelkező személyeket, hogy információkat közöljenek  egészségi  állapotukkal kapcsolatban. Az ilyen esetekben fennáll annak a kockázata, hogy a hőemelkedésnek semmiféle köze nincs a COVID-19 vírushoz, vagy bármiféle más légúti megbetegedéshez.  Európában a cégek, amennyiben megszegik az adatvédelmi törvényeket az éves jövedelmük 4 százalékával is büntethetőek. A cégek annak érdekében, hogy a szankciókat elkerüljék, igyekeznek a hőmérő kamerák által begyűjtött adatokat név nélkül tárolni. A szakértők szerint viszont a begyűjtött adatokhoz könnyedén lehetséges neveket társítani. 
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2020. június 03. 10:49
Ha így van, s valaki félti a személyes adatait, az csak akkor menjen be dolgozni, ha nincs hőemelkedése sem, vagy ha van, kérjen orvosi igazolást valamilyen indokkal / pl. hogy nem akarja a munkahelyén a személyes adatait kiadni... /.
nyugalom
2020. június 03. 10:47
Eleg, ha itthon, kamukupaceknal marafunk, mar figyelik a Pesti uti otthon dolgozoit, fenyegetik oket, tiltjak mindenfele beszelgetesuket! Bravo, es meg ezek a senkihazik beszelnek a Kormany diktaturajarol! Ez a kisebbseg diktaturaja, ahol ezek szeket kaptak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!