Elfogták a szudáni hadurat, Hágában fog felelni emberiesség elleni bűneiért

2020. június 09. 18:02

Ali Muhammad Ali Abd al-Rahmán ellen 13 éve nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

2020. június 09. 18:02

Elfogták Ali Kushayb dárfúri hadurat a Közép-afrikai Köztársaságban és kedden repülőn Hágába vitték, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt feleljen háborús és emberiesség elleni bűneiért.

Kusajbot, valódi nevén Ali Muhammad Ali Abd al-Rahmán, aki ellen 13 éve nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, Birao városában vették őrizetbe.

Gyilkossággal, nemi erőszakkal és fosztogatással is vádolják.

A szudáni Dárfúr környékén 2003 és 2007 között becslések szerint több mint 200 ezer ember halt meg és több mint kétmillió menekülni kényszerült a kormánycsapatok és a velük szemben fegyvert fogók összetűzésében, továbbá a harcok miatti humanitárius katasztrófa okán. Ali Kusajb kormánypárti milíciaparancsnok a körzetben több támadásért is felelős volt a vádak szerint 2003-2004-ben.

Ő az első szudáni gyanúsított, aki az ICC elé kerül. Körözés alatt áll Omar el-Besír volt szudáni elnök is, akit egy februári bejelentés szerint át is adnak majd az afrikai ország hatóságai a törvényszéknek. A csaknem félmillió négyzetkilométeres Dárfúr Szudán nyugati részén van, határos a Közép-afrikai Köztársasággal, Líbiával, Csáddal és Dél-Szudánnal.

(MTI)

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. június 10. 10:24
Ideális példakép lesz #BlackLivesMatter aktivisták számára! Retard Europe! #BalckLikesMureder
Knerten
2020. június 09. 18:22
És majd jól elítélik életfogytiglani teljes ellátásra és egészségügyi ápolásra. Ha megéri a per végét, és ha közben nem válik "egészségi állapota miatt büntetés-végrehajtásra alkalmatlanná".
Falfirka
2020. június 09. 18:13
hm. merkelt mellé kell majd állítani, mert szétbaszta németországot, és megpróbálja szétbaszni európát is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!