Illegálissá tette a „bifób” és „transzfób” beszédet Norvégia

2020. november 13. 10:42

A nyilvánosan elhangzott „gyűlöletbeszédet” akár három évig terjedő börtönnel is sújthatják.

2020. november 13. 10:42
null

Norvégiában a bi, transz és nem bináris emberek hatalmas győzelmként ünnepelték, hogy az ország nemrég kibővítette büntető törvénykönyvét. Korábban csak a leszbikus és meleg embereket védte meg a törvény a „gyűlöletbeszéddel„ szemben, de most már a nemi identitás és a „szexuális irányultság” minden formájára tekintettel lesznek – írja az out.com. Az új szabályozás összhangban áll Brüsszel új LMBTQ-stratégiájával, amelyről bővebben mi is írtunk korábban.

A módosított büntető törvénykönyv kimondja, hogy a magánbeszélgetésben elhangzott „gyűlöletbeszédért”

pénzbírsággal vagy egy évig terjedő börtönbüntetéssel, a nyilvános megnyilatkozásokat pedig legfeljebb három évig terjedő börtönnel sújtják.

Ezenkívül azok, akik erőszakos bűncselekményeket követnek el az áldozat szexuális orientációja vagy nem identitása okán, szigorúbb büntetéseket kapnak. „Ez valójában nagy megkönnyebbülés, a transzneműek jogi védelmének hiánya sok-sok éven át szúrta a szemünket” – mondta a Reutersnek Birna Rorslett, a norvég transzneműek szövetségének alelnöke.

Norvégia az egyik legprogresszívebb ország Európában az LMBTQ+ védelem és az egyenlőség terén – mutat rá a portál. A melegházasság, az azonos neműek örökbefogadása és a leszbikus párok mesterséges megtermékenyítése 2009 óta törvényes.

Az Insider emlékeztet, hogy Norvégia volt a negyedik ország a világon, amely 1979-ben lehetővé tette a transz emberek nyílt katonai szolgálatát (24 évvel azelőtt, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megállapította, hogy a szodómiaellenes törvények alkotmányellenesek a 2003-as Lawrence kontra Texas ügyben). 2016-ban Norvégia azt is lehetővé tette a transz emberek számára, hogy orvosi diagnózis nélkül legálisan megváltoztassák a nemüket.

(Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger)


 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. november 16. 11:53
Döbbenetes! LMBTQ-ék állítólag ünnepelnek, pedig épp így gerjesztik a fóbiát irántuk. - Szívesen kipróbálnám, hogy büntetendő-e a hangos kinevetésük, a kifigurázásuk, a bemutogatás is nekik?
kispufi
2020. november 15. 15:03
Normálfóbia...
1000bocs
2020. november 15. 10:49
Tehát lassan többet kap egy szabadgondolkodó, mint egy betörő vagy erőszakos elkövető. Minden hülyelibsi figyelmébe ajánlom, aki azt mondja nincs semmi probléma akkor, ha kis lépésekben mindig engedünk az identitáspolitikus baloldalnak. Megszületett az új nácizmus. Ez viszont már globális, az egész világ gyűlölködő és revansra vágyó szemetét tömöríti, aki csak célpontot keres hogy hatalmaskodhasson.
Akitlosz
2020. november 15. 05:26
Úgy tűnik, hogy mégis a kommunisták nyerik a hidegháborút. A "haladás" átköltözött nyugatra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!