Jogalkotásra szólította fel a baszk parlament az Európai Bizottságot

2021. június 24. 10:26

Az autonóm parlament bizottsága kiállt a Székely Nemzeti Tanács célkitűzése mellett és mihamarabbi cselekvést vár a nemzeti régiók ügyében.

2021. június 24. 10:26
null

Baszkföld Parlamentjének külügyi- és európai uniós ügyekért felelős bizottsága 2021. június 18-án elsöprő többséggel, 11:3 arányban megszavazta azt a támogató határazott, mely a nemzeti régiók védelmében indított Európai polgári kezdeményezés nyomán cselekvésre hívja fel az Európai Bizottságot. A határozatot április végén nyújtották be, és 

az autonóm közösség legnagyobb regionális erői, a Baszk Nemzeti Párt (Euzko Alderdi Jeltzalea), valamint az Egyesült Baszkföld (Euskal Herria Bildu) is a nyilatkozat mellé állt. 

A központi spanyol vezetés két pártja közül a baloldali Podemos is megszavazta a határozatot, azonban a nagyobbik kormánypárt baszk szervezete, a Spanyol Szocialista Munkáspárt ellene szavazott. Így tett a konzervatív Néppárt baszkföldi képviselete is, míg a tőlük jobbra álló VOX párt képviselője úgy döntött, nem vesz részt a bizottsági ülésen. 

A határozat aláhúzza, hogy az európai polgári kezdeményezés jogintézményét, mint a közvetlen demokrácia vívmányát olyan módon kell az uniós intézményeknek működtetniük, hogy az valóban alkalmas legyen arra, hogy közelebb hozza az uniós szintű döntéshozatalt annak polgáraihoz. Emlékeztetnek, hogy a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés – mely a külhoni magyarság számára kiemelten fontos indítvány – 2021. május 7-ig 11 uniós tagállamban lépte át a szükséges küszöböt, és csak online több mint 1 millió 150 ezer uniós polgár támogatta azt. 

Baszkföld Parlamentje az uniós polgárok hangját tovább erősítve arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy a lehető leghamarabb indítson jogalkotási eljárást,

és alkosson a közösségi jogon belül szabályokat, melyek hatékony védelemben tudják részesíteni a nemzeti régiókat. Az elfogadott határozat továbbá arra kéri az autonóm régió lakosságát, hogy álljanak ki teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellett. 

Végezetül a határozat azt is nyomatékosította, hogy csak úgy állítható meg Európa nemzeti régióinak hanyatlása – beleértve a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező térségeket is –, ha az Unió az esélyegyenlőséget szem előtt tartva biztosítja számukra a strukturális alapokhoz, valamint minden más uniós alaphoz és forráshoz való hozzáférést. E megállapítás egybecseng azzal a célkitűzéssel, amely a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének szövegében is áll. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymusz
2021. június 30. 21:16
De őket, csak a homokosok érdeklik.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. június 30. 18:21
Baszkok, Székelyek, Katalánok.... LMBTQ!
Gentry69
2021. június 30. 17:17
Valódi problémák nincsenek, viszont vannak homofób magyarok.
istvanpeter
2021. június 30. 17:17
Viszont az Unió legtöbb szerve éppen az önálló nemzetek felszámolásán ügyködik, nemhogy a kisebbségben élő nemzetiségek jogait támogatná. Persze már az is előrelépés volna, ha egyszerűen hatálytalanítanák a trianoni kvázi békeszerződést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!