Készül a „poszt-brexit” törvénycsomag az Egyesült Királyságban

2022. január 31. 11:57

A brit kormány most az EU-tagsággal együtt járó törvényeket módosítaná, vagy semmisítené meg. A kormány optimizmusa ellenére a több mint 20 ezer törvény átvilágítása időigényes feladatnak ígérkezik.

2022. január 31. 11:57
null

Nagyszabású törvényhozási dömping előtt áll az Egyesült Királyság; számos idejétmúlt, az uniós tagsággal együtt járó jogszabályt kell megsemmisíteni – jelentette be hétfőn Boris Johnson, a szigetország miniszterelnöke. Ezeket a szabályokat eddig „áthidaló jelleggel” alkalmazta az Egyesült Királyság, rövidesen azonban ez megváltozhat. A jelenlegi helyzetet egy 2018-as jogszabály rendezi, amely az EU-ból kilépett Egyesült Királyság jogrendszerében az uniós jogból eredő jogszabályokat teljes értékű jogszabályként kezeli. A szigetország időközben azonban kilépett az EU-ból, így számos törvény megfelelő háttér nélkül érvényes továbbra is.

„Számos, az uniós tagságból eredő jogszabály maradt hatályban a 28 EU-tagállam között problémás körülmények között megköttetett brexit-megállapodás létrejöttét követően is; ezek közül pedig jó pár törvény nem tükrözte az Egyesült Királyság saját prioritásait és céljait. (…) Az általunk kimunkált tervek végrehajtásával a brexit további előnyeit tudjuk kiaknázni, így biztosítva azt, hogy a vállalkozások többet költhessenek befektetésre, innovációra és munkahely-teremtésre.”

– áll a miniszterelnöki közleményben.

A kormányzat azt ígéri, hogy az uniós tagságból eredő jogszabályok szanálásával

A törvénycsomagot „Brexit Freedoms Bill-re”, azaz brexit-szabadságokról szóló törvény névre keresztelték. Ha elfogadják, a tervezett hatása az lesz, hogy megszűnik az uniós jog kitüntetett szerepe a brit jogrendszerben, egyúttal a későbbi finomhangolásokat is lehetővé teszi.

A parlament alsóházának, vagyis a Képviselőház (House of Commons) könyvtárának becslései szerint

nagyjából 20 ezer jogszabályról lehet szó.

Ebből arra lehet következtetni, hogy igen időigényes jogalkotási procedúra veheti kezdetét. Ennek ellenére a törvénycsomagra a brit legfőbb ügyész, Suella Braverman szerint is szükség van.

A ma bejelentett brexit-szabadságokról szóló törvény egyszer, s mindenkorra beszünteti az uniós jog elsőbbségét a brit jogrendszerben. Elfogadásával könnyebb lesz az uniós tagságból eredő jogszabályokat megsemmisíteni vagy kiegészíteni. (…) A parlamenttel együttműködésben fogunk dolgozni azon, hogy megfelelő parlamentáris felvigyázás mellett teremtsük meg e hatalom kereteit.

– fogalmazott Braverman a The Telegraphnak.

A kormánykritikus sajtó a kormány bejelentése kapcsán - az elnevezés kritizálása mellett - brexit eddigi nehézségeit igyekszik kidomborítani. Így például felidézik az északír protokoll körüli zűrzavart is. 

Megjegyzendő, hogy az elmúlt időszakban, és a közeljövőben is számos olyan területen következett be, illetve várható gyökeres változás, amelyet az Európai Unió valószínűleg nem tolerálna. Ilyen érzékeny terület például a migráció is. Az úgy nevezett Nationality and Borders Bill (állampolgárságról és az államhatárokról szóló törvény) a migráció területén változtathatja egyfajta „erőddé” a szigetországot, ha a Lordok Háza azt jelenlegi formájában támogatja. Részleteket erről az e heti Mandiner hetilapban olvashat.

Kép: Daniel LEAL / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. február 24. 22:36
Amennyiben Magyarországot meg kívánjuk tartani akár a magyarságnak, akár a liberálisoknak, úgy kínos távolságot kell tartanunk a cion-globalista, szivárványos internacionalista, antidemokratikus EU-tól! A terrorisztikus követelményeket támasztó cionista nemzetellenes, társadalomellenes EU, ha így folytatja, hamarosan az emberiség-elleni harc élén találja magát! Kevés EU, kevés szükségszerű korrekció...
Rodolfo
2022. február 11. 10:51
Az brit átlagember (Brexit szavazó) azt hinné hogy Boriséknak kidolgozott programjuk volt a kiválásra, mint pl. ez : "We send the EU 350 million a week. Let's fund our NHS instead" , ebből se lett semmi, pedig ez volt az egyik legillatosabb mézesmadzag. Ha például a brit átlagember egy kis csomagot szeretne feladni ajándékként az EU-ba akkor fel kell tüntetnie az értekét az esetleges biztosítás miatt. De azt már nem mondja neki a csomagküldő szolgálat hogy e számok alapján az átvevő köteles vámot fizetni, meg az ajándékra is! Szamos autógyártó cég épít le az országban, és az északír gy se záródott le teljesen. Nem beszélve a gyakran előforduló áruhiányról. Alap termékek hiányoznak hetekig a polcokról mint friss hal, napraforgó olaj, néhány zöldségféle is hiánycikké vált az elmúlt időkben. Persze nem hal senki se éhen ideát, de érezhető a Brexit jelenség. Sok Brexit szavazót ismerek ideát, és ők is mást képzeltek el. Be lettek szépen etetve a "f@cking foreigners"-el meg a "make GB great again"-el.
Párhuzamos különvélemény
2022. február 05. 08:48
...utána jöhetnek a poszt-covid törvénycsomaggal is!
matykox
2022. február 02. 18:54
Világos, hogy az ilyesmi nem csak reális, de szükséges is. Mondjuk persze a "britek" maguk is el tudják szúrni hülye emberjogászkodásnak álcázott ideológiai baromságokkal a rendszerüket, nem kellenek az EU hülyéi ahhoz ... Egyébként meg lesz mit kenni a kenyérre a jogászoknak, nem csak a fat cat lawyer-eknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!