Parodizálták a kis hableány szobrát, 14 millió forintra büntették a lapot

2022. február 09. 21:19

Zombis és maszkos karikatúrát csináltak a bronzszoborból.

2022. február 09. 21:19
null

Egy dániai fellebbviteli bíróság 300 ezer koronára (14 millió forintra) emelte a bírságot, amelyet egy újságra szabtak ki, amiért megsértette A kis hableány-szoborral kapcsolatos szerzői jogokat,

amikor a bronzból készült koppenhágai műemlékről zombis karikatúrát és maszkos fotót közölt.

A Berlingske című napilap 2019-ben tette közzé a karikatúrát a dániai vitakultúráról szóló cikke illusztrálására, a fotóval pedig 2020-ban a szélsőjobboldal és a koronavírustól tartó emberek közötti kapcsolatot ábrázolták. Mindkét publikációval megsértették a dán szerzői jogi törvényt.

A koppenhágai kerületi bíróság 285 ezer korona bírságot szabott ki az újságra 2020 novemberében. Ezt bírálta felül a fellebbviteli bíróság szerdán, amikor felemelte a bírságot 300 ezer koronára.

A Berlingske főszerkesztője, Tom Jensen azért fellebbezett a kerületi bíróság eredeti döntése ellen,

mert a bírságot aránytalannak és túlságosan magasnak tartotta.

Jensen azzal érvelt, hogy az újság A kis hableány képét nem kereskedelmi célokra használta.

A felperesek a szobrot alkotó Edvard Eriksen dán szobrászművész örökösei voltak. Az alkotás egy kislány nagyságú sellő, amely egy sziklán ül a koppenhágai kikötő bejáratánál 1913 óta.

A szerzői jogok 2029-ig vannak érvényben, akkor telik le a 70 év Eriksen 1959-ben bekövetkezett halála után.

Eriksen Hans Christian Andersen előtt tisztelgett A kis hableány szobrának elkészítésével. Az idegenforgalmi attrakció évente mintegy egymillió látogatót vonz.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silcon
2022. február 10. 10:06
Most legalább nem vágták le a fejét, mint már jó néhányszor megtörtént.
Kanóc
2022. február 10. 09:21
És aki csak a címet olvassa (tízből kilenc ember), annak annyi marad meg csupán, hogy Orbániában 14 millió forintra büntettek egy lapot, mert tréfálni mert. Hogy a forint az dán korona és nem nálunk, hanem Dániában, az keveseknek derül ki. Rohadék MTI, ki kéne már ganyézni azt is.
Kétes
2022. február 10. 08:26
Jogállam? Joguralom? Lóf@szt mama! Jogászok uralma! Ugyanaz a séma mint a CEU-nál! Az oktatás nemzeti hatáskör? Nem érdekli az EU-t! A tőke szabadáramlását akadályozod, ha nem tetszik az EU! Vagy! A szülők jogát véded a szexuális nevelés takintetében? AzEU azt mondja lóf@szt! A gyermekek szexuális felviágosítását gátolja, ha löttyedt travik, rikító ruhákban és túlsminkelve nem mehetnek be az iskolákba, sőt az óvodákba és nem beszélhetnek nemi eltévelydésükről a gyerekeknek!
villogókékfog
2022. február 10. 08:24
Ezt gyorsan át kell vennünk! Mert a nemlétezőbuzilobbi előszeretettel figurázza ki a Szent Koronát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!