Felboríthatja az európai készletezési terveket az orosz gázellátás leállítása

2022. március 31. 11:28

Erre európai szakértők figyelmeztettek.

2022. március 31. 11:28
null

„Felboríthatja Európa jövő téli készletfelhalmozási terveit és jelentős mértékben visszafoghatja az ipari termelést, ha Oroszország a rubelben kikötött fizetési feltételek nem teljesítése miatt leállítja gázszállításait” – figyelmeztettek csütörtökön szakértők.

Oroszország áltagosan mintegy 40 százalékban fedezi Európa gázfelhasználási szükségleteit. Az elmúlt héten jelentősen megnőtt a szállítások leállásának a kockázata, mivel a G7-országok elutasították Moszkvának a szállítások rubelben történő kiegyenlítésére tett felszólítását.    Az Európai Bizottság szerint az Európában tárolt gáz jelenleg mintegy negyedét teszi ki a téli hónapokban általában felhasznált mennyiségnek. A jövő téli ellátás biztosítása érdekében a bizottság olyan jogszabályjavaslatot terjesztett elő, amely arra kötelezi a gáztárolók üzemeltetőit, hogy minden év november elsejéig

legalább a kapacitás 80 százalékáig töltsék fel a tározókat.   

 Mivel azonban a tárolók jelenleg csak negyedrészben vannak feltöltve, és így az évszakra jellemző ötéves átlag, 34 százalék alatt vannak, a feladat teljesítése orosz szállítások nélkül nehezen megvalósíthatónak tűnik. „A november 1-jére kitűzött 80 százalékos cél elérhető mindaddig, amíg legalább némi orosz gáz továbbra is érkezik” – mondta Jack Sharples, az Oxford Institute of Energy Studies kutatója. „De úgy gondolom, hogy orosz gáz nélkül egész egyszerűen nem lesz megvalósítható”.    

Európa legnagyobb gázfogyasztója, a szükségleteinek mintegy felét Oroszországtól fedező Németország a tározók 90 százalékos töltöttségét tűzte ki célul. Jelenleg 26 százalékos a németországi tározók feltöltöttsége. Németország szerdán példátlan lépéssel olyan vészhelyzeti tervet léptetett életbe, amelynek értelmében az orosz gázszállítások megszakadása vagy leállása esetén a kormány oszthatja be az energiafelhasználást.    

Ha az orosz gázáramlás holnap leáll, majd nem indul újra a következő télig vagy egy egész évig, vagy még tovább, akkor a tárolók nem lesznek képesek a 80 százalékos szintre feltölteni” – mondta Kateryna Filippenko, a Wood Mackenzie globális gázellátásért felelős vezető elemzője. „Valószínűleg az EU-ban a tározókat a felénél valamivel magasabb, talán 54 százalékos szintre lesz majd lehetséges feltöltetni” – vélte a szakértő. Filippenko szerint ez problémákat okozhat az ipar számára,

mivel az EU az ipari gázfelhasználást akár az ötödével is visszafogná a kiszolgáltatott lakossági fogyasztók védelmében.    

A tárolási tervet tovább bonyolítja, hogy a Gazprom orosz állami gázipari vállalat ellenőrzése alatt áll több északnyugat-európai tározó, melyek készletei legalább öt éve a legalacsonyabb szinten vannak. Németországban a gáztárolók egyharmada a Gazprom tulajdonában van.    

A Gazprom nem valószínű, hogy nekiállna teljesen feltölteni ezeket a tározókat, mivel az orosz kínálat iránti szerződéses kereslet fokozatosan csökken, és a Gazpromnak nem igazán érdeke az azonnali piacon gázt értékesíteni” – mondta Leon Izbicki, az Energy Aspects európai földgázzal foglalkozó munkatársa.    

A német törvények lehetővé teszik az ország energiapiaci szabályozó hatósága által felügyelt gázpiaci csomópont, a Trading Hub Europe (THE) számára,

hogy az üres vagy az előírt töltöttségi szint alatt lévő tározókat saját beszerzései tárolására használja, ha veszélybe kerülne a gázellátás.

Az olyan hatósági jogkörrel bíró szervezetek, mint a THE, valószínűleg a „használd vagy elveszíted" elv alapján le fogják foglalni és fel fogják tölteni az ilyen kihasználatlan kapacitást” – mondta Izbicki. Az EU célja, hogy idén kétharmadával csökkentse az orosz gázfüggőséget, és 2027-ig megszüntesse az összes orosz fosszilis tüzelőanyag importját.

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2022. március 31. 14:51
Oroszország nincs rászorulva az ajrópai gázpiacra. El tud adni gázt Kínába, Indiába, Pakisztánba, Vietnamba, Thaiföldre, Iránba, és terjeszkedhet a közel-kelet, akár Észak-Afrika felé. Bőőőőven van lehetőség. : )
Aerion
2022. március 31. 14:44
Szerintem Magyarországgal jó eséllyel kivételt tesz az orosz fél, már amennyiben a normalitás győz vasárnap. Magyarországot ez a lépés pár hónapon belül gáznagyhatalommá teheti a kiszáradt ajrópában! : )
Agricola
2022. március 31. 14:29
Olaf Scholz kancellár: "az orosz források a hőtermeléstől a közlekedésen át az iparig nélkülözhetetlenek, és nem lehet egyik napról a másikra helyettesíteni őket." Az orosz energiahordozók importjának leállítása súlyosabb büntetés lenne Németországnak és az egész Európai Uniónak, mint Oroszországnak. Reméljük észnél lesznek az EU vezetői és nem hoznak olyan intézkedéseket, amelyekkel maguknak sokkal jobban ártanak, mint az intézkedés célzottjának! Mi ezzel a gond? "az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni, amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések. A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át"
krampus
2022. március 31. 13:08
Majd Jeszenszki ad gazt! Meg olajat es szenet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!