Haftár zsoldosokat ígért Moszkvának

2022. március 21. 12:45

Ukrán minisztériumi értesülések szerint a tábornok a napokban tárgyalt erről Moszkvában.

2022. március 21. 12:45
null

A zsoldosok a tervek szerint az orosz csapatokat segítenék az ukrajnai harcokban – közölte helyi idő szerint vasárnap a Libyaobserver című tripoli hírportál az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva.

A tárca szerint a Kelet-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Haftar a napokban tett moszkvai látogatásakor ígért zsoldosokat, akiknek szállítását a védelmi tárca szerint a Wagner orosz magánbiztonsági cég intézi majd, az orosz légierő repülőgépeivel.

Haftar magángépe szerdán landolt az orosz fővárosban, majd pénteken indult tovább Ausztriába, ezt követően pedig Olaszországba – tudósított a Libyan Observer. 

Az elmúlt napokban háromszor is Moszkvába látogattak

A korábban Haftar tanácsadójaként működő, majd ellene forduló Nomán Benothmán líbiai politikai elemző a lapnak elmondta: a magángépen a tábornok fiai utaztak, akik értesülése szerint az elmúlt tíz napban háromszor is Moszkvába látogattak.

A 2011-ben káoszba süllyedt Líbiában évek óta tevékenykednek külföldi zsoldosok, egyebek között a Wagner orosz magánbiztonsági magáncéghez tartozó fegyveresek is. 

Már több mint 40 ezer szír akar Ukrajnában harcolni

Mindeközben Rámi Abdurrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) a vezetője nemrég arról számolt be, hogy értesülései szerint eddig több mint negyvenezer szíriai jelentkezett, hogy Oroszország oldalán harcoljon Ukrajnában.

Hozzátette, hogy Oroszország 1100 dolláros havi fizetést ígér nekik az ukrajnai harcért, és elmondta, úgy tudja, hogy további 18 ezer ember irányításáért a Wagner-csoport lesz a felelős.

(MTI)

Nyitóképen Halifa Haftar líbiai hadúr. Fotó: ABDULLAH DOMA / AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. március 21. 20:58
Nem egészen értem, hogy miért a kelet-líbiai iszlamistákat (Tripoli központtal) fogadta el az EU mint "legitim kormányt" a Kadhafi bukása után kialakult zűrzavaros időszak végén. Khalifa Haftar (Nyugat-Líbiában, Benghazi központtal) egy mérsékeltebb, ideológiailag pragmatikusabb, nem kifejezetten iszlamista rendszert akart - olyasmit, amit most Algéria is jelent, és amit Egyiptomban Sziszi tábornok jelképez. Furcsa módon Haftar tábornokot ebben nem támogatta a Nyugat, hanem csak Oroszország (zsoldosokkal, a Wagner-csoporttal). A kelet-líbiai iszlamista kormányt viszont a burkoltan iszlamista Törökország támogatta sok fegyverrel. Ez elég hatékonynak is bizonyult ahhoz, hogy Haftar tábornok csapatait visszaverjék Tripoliból, így maradt az ország megosztottsága. Mintha az EU inkább az iszlamistákat támogatná Líbiában. Pedig azok keresztényellenesek, Oroszország meg nem az. Vagy éppen ezért? És érdekes módon ugyanez történt Szíriában is. Oroszország verte meg végül az iszlamista Iszlám Államot (ezért a lelkes támogatás most onnan, cserébe a felszabadításért), és nagyon valószínű, hogy az IS Törökországnak (az USA iszlamista, NATO tag szövetségesének) a burkolt támogatásával tudott éveken át fennmaradni. (Mert ki mással tudtak volna érdemben kereskedni? Csak rá kell nézni a térképre.) Érdekes módon hasonló történet bontakozott ki az utóbbi 2-3 évben a Közép-Afrikai Köztársaságban is. Ott a franciák hátráltak ki az iszlamisták elleni harcból (mint az amerikaiak Afganisztánban), és az agresszív iszlamista kisebbség csaknem elfoglalta az országot, amiben orosz csapatok akadályozták meg őket. Oroszország valóban az iszlamizmus elleni harc élére áll? Úgy tűnik. A fenti példák azt mutatják, hogy bár muszlim területről (Szíria, Líbia), de éppen az iszlamizmussal szemben álló erők részéről kap támogatást Oroszország, cserébe az általa korábban nyújtott segítségért.
Box Hill
2022. március 21. 18:01
Innentől: kevesen vannak, mint az oroszok.
Paskai
2022. március 21. 17:21
Elmebetegek vagytok mind, kedves moszkovita nímandok!
Láncfűrészes Attasé
2022. március 21. 15:36
Kremlin akbaaaar!!!! Kremlin akbaaaar!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!