Magyarország is lemondja a V4-es találkozót

2022. március 29. 09:50

Budapesten lett volna az esemény, de a csehek és a lengyelek is távol maradnak a háborúellenes magyar álláspont miatt.

2022. március 29. 09:50
null

Magyarország lemondja a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt – értesült a Telex partnere, az Euractiv. A szlovák védelmi minisztérium előzetes információi szerint Magyarország azért kényszerült lemondani az e hétre tervezett találkozót, mert erőteljes diplomáciai kritikákat is kapott amellett, hogy

Csehország és Lengyelország már visszalépett a budapesti tanácskozásról a Moszkva elleni fellépés langyos támogatása miatt.

„Előzetes információink szerint nem lesz találkozó” – közölte a szlovák védelmi minisztérium hétfő este az Euractiv.sk-val, később pedig a magyar honvédelmi tárca is megerősítette ezt. A Honvédelmi Minisztérium az Euractiv esti kérdésére kedden délelőtt azt írta: „információja helytálló. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a személyes találkozót egy későbbi időpontban megtartjuk.”

Közben a lengyel védelmi miniszterhelyettes, Wojciech Skurkiewicz egy helyi rádiónak azt nyilatkozta: „Ami a V4 körül folyik, az nem ad okot az optimizmusra.” Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter – cseh kollégáját követve – már hétfőn este lemondta részvételét. Jana Černochová cseh védelmi miniszter pedig még pénteken jelentette be, hogy nem vesz részt a V4-es miniszterek erre a hétre kitűzött találkozóján. „Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” – írta pénteki Twitter-bejegyzésében.

Miközben az Orbán-kormány az Oroszországgal szemben eddig bevezetett mind a négy uniós szankciócsomagot megszavazta, hevesen ellenezte az energiaimportot célzó szankciókat, és közölte, hogy nem enged át Ukrajnába szánt fegyvereket a területén. Budapest hevesen visszautasította az orosz energiaexport betiltására irányuló felhívásokat is, írják.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2022. március 29. 23:11
Azok után, hogy Csehország a 2014 utáni embargót megszegve fegyvereket szállított Oroszországba, hát elég vastag bőr van a spiné pofáján, hogy az ukrán vérrel mer példálózni. Azzal az ukrán vérrel, amit most részben cseh fegyverekkel ontanak ki az oroszok. Arról már nem is beszélve, hogy az olcsó kőolajat és gázt Csehország sem hagyja embargózni, ők sem szavazták meg ezknek a betiltását. Szóval hol a pofátlanság határa, hm?
pasqual.dorje
2022. március 29. 22:40
Az a gond a lengyel orosz-gyűlölettel, hogy aki ennyire látványosan és egyoldalúan elkötelezi magát neki, az ugyanekkora mértékben lesz kiszolgátatva a másik "farkasnak". Megvakítja magát egy irányba, emiatt nem veszi észre, hogy az amcsik már meg is szállták, ha nem is hagyományos értelemben.
Perczel Éva
2022. március 29. 16:49
Eddig az volt a baj, hogy van V4! Most meg az a baj, hogy nincs?
Aerion
2022. március 29. 15:34
Andrej Babis nem mondta volna le. A jelenlegi cseh külügyminiszter olyan, mintha egy szadesznáci lenne Magyarország külügyminisztere. Ezek nem képviselik a cseheket, csak a globalonáci emberiségellenes bűnözőket. Ezekkel semmiféle kapcsolatot nem kell fenntartani. Ellenkezőleg, támadni kell őket, a pofájukba vágni azt, amik. Rohadjanak meg a kurva anyjukban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!