Így változhat az abortusz szabályozása az USA-ban a Legfelsőbb Bíróság döntése után

2022. június 24. 18:15

Miután történelmi jelentőségű döntésével pénteken felülírta az 1973-as abortuszszabályozást az amerikai Legfelsőbb Bíróság, az ötven tagállamból 20-ban léphet életbe jelentősen korlátozott terhességmegszakítási törvény. Körképünk.

2022. június 24. 18:15
null
Szilvay Gergely

Visszautalta a tagállamok szintjére az abortusz szabályozásának jogát az amerikai Legfelsőbb Bíróság (hírünket itt olvashatja), ezzel felülírva a feminista és a liberális kultúrharc számára a talán mind szimbolikus, mind gyakorlati értelemben legfontosabb legfelsőbb bírósági döntést, az 1973-as Roe v Vade-döntést.

Fontos, hogy a Legfelsőbb Bíróság ezzel nem szigorítja az abortuszt – hanem visszautalja a tagállamok jogkörébe.

A Dobbs v. Jackson Women's Health Organization-ügy 2018-ban indult. A Mississippi fővárosában, Jacksonban található Jackson Women's Health Organization, ami lényegében a tagállam egyetlen abortuszklinikája, beperelte Mississippit azon abortusztörvény miatt, ami csak a terhesség első 15 hetében engedélyezi a terhességmegszakítást. Az ügy 2020 júniusában került a Legfelsőbb Bíróságra.

Jelenleg 29 amerikai tagállamban liberális szabályozás van érvényben, habár nem némileg ezek is különböznek egymástól. A felmérések szerint

20 tagállam van, ami jobban korlátozná az abortuszt,

mint amennyire a mostani szövetségi törvények engedik, s ebből 13-ban már „be van tárazva” a kész törvény arra az esetre, ha a Legfelsőbb Bíróság meghozná a döntést – és ez történt meg most pénteken. 

Mississippi, a vita középpontjában álló állam 15 hét után tiltaná az abortuszt, kivéve erőszak és az anya élete megmentése esetén. Arizonában szeptemberben lép életbe a 15 hetes korlátozás. Dél-Karolinában hat hétre korlátoznák az abortuszt, akárcsak Ohióban és Georgiában.

Idahóban „első szívdobbanás”-törvény van érvényben,

miszerint bűncselekmény a terhesség megszakítása az első szívdobbanás után, ami a negyedik-ötödik hét körül következik be. Itt van kivétel erőszak, vérfertőzés és más egészségügyi problémák esetére.

Arkansas 2019-ben hozott teljes abortusztilalmat, ami nem tesz kivételt erőszak és vérfertőzés esetében sem.

Észak-Dakota, Dél-Dakota és Oklahoma hasonlóan döntött: ezekben az államokban is csak az anya életének megmentése indokolhatná a terhességmegszakítást. A további, hasonló szabályozást életbe léptető  államok: Tennessee, Texas, Utah, Nyugat-Virginia, Wisconsin, Wyoming, Alabama, Louisana, Kentucky és Missouri. 

Florida épp július elsejétől vezet be 15 hetes korlátozást az abortuszra,

ezzel az állam megszűnik az abortuszturisták paradicsoma lenni, ami eddig volt. 

Az említettek és nem említettek közül Alabama, Arizona, Michigan, Nyugat-Virginia és Wisconsin esetében a Roe-döntés előtti törvény léphet életbe. Észak-Karolinában bírói döntéstől függ a szabályozás sorsa.

Egyes államokban a törvény a Roe-ügy felülírása esetén azonnal életbe léphet, máshol tíz vagy harminc nap múltán. 

A 332 milliós Egyesült Államokban 2017-ben 860 ezer abortuszt hajtottak végre, ennek 54 százalékát a terhesség korai szakaszában.

Nyitóképen: Abortuszpárti tüntetők az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt (fotó: Mandel Ngan / AFP )

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács József
2022. június 24. 20:06
De mit keres ott a buzi zászló a tüntetőknél? Őket nem is érinti.
budapesti
2022. június 24. 18:41
Végre egyszer egy jó hír! Hála Istennek!
sersem
2022. június 24. 18:36
Már késő. 50 év alatt a fehéreket úgy meg ritkitották, hogy ez a szabályozás már csak újabb feka esőt eredményezhet.
Akitlosz
2022. június 24. 18:34
Számít ez Magyarországon? Az abortusz örökzöld téma, nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, úgyhogy sohasem lesz vége a veszekedésnek az abortuszról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!