Guardian: Az összes határkerítést le kell bontani

2023. február 13. 12:35

A lap szerint a „globális falépítési boom a megosztó hidegháborús gondolkozásmódhoz való visszatérést sugallja”, ami pedig a „progresszív politika kudarcát jelzi”.

2023. február 13. 12:35
null

Simon Tisdall, a Guardian külügyi kommentátora azt írta a brit lapban, hogy „bontsátok le ezeket a falakat, vagy szokjatok hozzá a félelem, az elkülönülés és a megosztottság világához”. Mint fogalmazott, Európa 1989-ben vált egésszé, most viszont a migráns „»betolakodók« miatti aggodalom a kontinenst és más globális régiókat erődítménnyé változtatja”.

Tisdall hasonlatot húzott a mostani határvédelem és a berlini fal között. Szerinte a fal leomlásával Európa ismét egésszé vált, ahonnan úgy tűnt, hogy nincs visszaút.

„Több mint harminc évvel később több ezer kilométernyi új fal, biztonsági akadály, kerítés és szögesdrót épült ki Európában és környékén. Az EU/Schengen térségét jelenleg 19 határkerítés vagy elválasztó kerítés veszi körül vagy szeli át, amelyek hossza összesen 2048 km, szemben a 2014-es 315 km-rel. Világszerte hasonló tendenciák figyelhetők meg. Úgy tűnik, mindenütt új, magasabb falak emelkednek” – fejtette ki Tisdall.

Mint írta, „történelmileg a falakat az ellenség elleni védelemre építették. Gondoljunk csak a kínai nagy falra, a római falra, Offa gátjára vagy a Maginot-vonalra.

Konstantinápoly teodosi falai bevehetetlennek számítottak, amíg az oszmán ágyúk 1453-ban munkához nem láttak. Jerikó falait trombiták robbantották le”.

Párhuzamot vont a határkerítés és az orosz-ukrán háború között is

A szerző a cikkben kifejtette, hogy semmilyen fal, árok vagy gát nem tudta volna megállítani az orosz-ukrán háborút. Mint fogalmazott, „senki sem gondolja, hogy egy fal, egy árok vagy egy gát megállíthatta volna Oroszország ukrajnai invázióját. A kormányok azt állítják, hogy az akadályok más célt szolgálnak: a nemzetközi terrorizmus és bűnözés elrettentését.

A migránsok száma ismét rohamosan emelkedik – és az uniós államok pánikba estek.”

Cikkét azzal zárta, hogy a „globális falépítési boom a megosztó hidegháborús gondolkozásmódhoz való visszatérést sugallja”, ami pedig a „progresszív politika kudarcát jelzi”. Biztos ami biztos leszögezi a végén: 

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. november 21. 08:32
Okés, de akkor innentől határkerítésnek tekintem a szerző vagy stáb (vagy húga, nővére, nőnemű rokona) bugyiját is. Nézzük meg, mit szólnak hozzá, ha ezt is le kell bontani, hogy mögé boldog-boldogtalan bejárhasson. Ha esetleg ez az ötlet nem nyerte el a tetszésüket, és hevesen tiltakoznak, arra csak annyit tudok mondani: naugye. A kerítés marad. A pofátok is jó lenne, ha csukva maradna.
Robert69
2023. március 01. 16:06
Finnek, lengyelek mostanában készülnek el vele nekik is mondták ezt........
blondibarbi
2023. február 14. 20:56
Brit napilap osztja az észt, miközben ők nem is EU-tagok. :-)) A paki miniszterelnökük és London paki polgármestere annyi pakit, niggert, arabot és egyebet szabadíthat a britekre, amennyit csak akar, de Nagy-Britannián túl KUSS ! ! ! Aztán meg könnyen beszél az, aki nem dadog: egy szigetországnak nincs szüksége se falra, se kerítésre, ott van nekik a tenger.
Szekértábor
2023. február 14. 16:18
Abban speciel igaza van, hogy minden kerítés megkerülhető, áttörhető, lerombolható. Megjegyzem, ha neki otthon van zárható bejárata, az is. Mégsem bontja le, vagy hagyja nyitva. Volt nekem egy barátom a görög szigeteken, aki a 90-es évekig nem zárta a lakását. Olyan jó volt a közbiztonság, hogy csak akkor zárta a házat, ha hetekre elutazott. Aztán megjelentek a lakásfeltörők, drogosok a környéken, és mindenki elkezdte használni a kulcsait. A falak, kerítések, zárak nem azért vannak, hogy az igazán elszánt behatolókat meggátolják, hanem azért, hogy megnehezítsék a bejutást. Másrészt ki várhatja a biztosítótól, NATO-tól, stb. a segítséget, ha annyit sem tesz meg a saját védelméért, amennyire képes? És még valami. Senki nem ítélte el Ukrajnát, amiért a felfegyverzett orosz illegális határsértőket lefegyverzi, foglyul ejti vagy lelövi. Tegyünk mi is így az erőszakos határsértőkkel? Mert az nem igaz, hogy nálunk nem a fennálló államrend megdöntése a cél. Tessék megnézni, mi folyik Németországban vagy Svédországban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!