Sajtóértesülés: Washingtonnnak kémkedhetett az eltűnt kínai miniszter

2023. szeptember 02. 13:02

Csin Kangról több mint egy hónapja nincs információ.

2023. szeptember 02. 13:02

Európától az Egyesült Államokon át Oroszországig a világ hírszerző szolgálatai azzal vannak elfoglalva, hogy minden lehetséges információt összegyűjtsenek a kínai külügyminiszter hirtelen leváltásával kapcsolatban. Az ügynek számos következménye van és lehet a jövőben – írta az Intelligence Online című lap.

Az Index emlékeztett, hogy Csin Kang több mint egy hónapja tűnt el, és július 25-én váltotta le Vang Ji. Bár a hatóságok azt állították, hogy beteg, eltűnésével kapcsolatban találgatások keringenek. Úgy tudni, hogy a Phoenix TV egyik kínai sztárműsorvezetője kompromittálta őt, aki szintén eltűnt.

A lap hozzátette, az első hírek arról, hogy Csin eltávolításának oka hazaárulás, júliusban Tajvanról érkeztek. Magas rangú tajvani források megerősítették, a Kínai Kommunista Párt (KKP) azt gyanítja, hogy 

a volt tárcavezető stratégiai információkat továbbítotott Washingtonba.

Szárazföldi kínai források szerint a KKP hivatala valóban vizsgálja Csin ügyét, és azt, hogy milyen információkat adhatott át külföldi szervezeteknek. Pekinget különösen „a nők iránti gyengéje érdekli”, amely tulajdonsága miatt az amerikai szolgálatokkal szemben is kompromittálhatóvá vált. 

Korábban a Reuters arról írt, hogy órákkal azután, hogy Kína legfelsőbb törvényhozása rendkívüli ülést hívott össze Csin Kang külügyminiszter leváltására, az 57 éves férfi fotói és a rá vonatkozó információk elkezdtek eltűnni korábbi minisztériumi honlapjáról.

A lap hozzátette, bár néhány nap múlva újra megjelent néhány információ, Csin már nem szerepel a honlapon a volt miniszterek listáján, és még napokig az interneten a nevére való keresése az az eredmény jött ki, hogy: 

„Sajnálom, Csin Kang nem található”.

A nyitókép Csin Kang Szergej Lavrov orosz miniszterrel látható. Fotó: UZBEKISTAN FOREIGN PRESS SERVICE / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. szeptember 02. 22:41
Ez a hazaárulók sorsa, örülhet ha nem akasztják fel.
Arisztokrata
2023. szeptember 02. 21:48
Határozott megérzésem szerint ezt a brit tudósok jelentik és a célja egyértelmű: dezinformáció.
SzaboGeza
2023. szeptember 02. 15:28
Az eltűnt, nem szokott jót jelenteni!!!:)
drogqueen
2023. szeptember 02. 14:11
Inkább az oroszoknak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!