Közép-Európa egyik legismertebb szakértője kimondta: Orbán és Fico szövetsége mindent megváltoztathat

2023. október 06. 09:27

Michan Koran cseh szakértő úgy véli, Orbán Viktor és Robert Fico együttműködése nem csupán a visegrádi országok politikájában hozhat fordulatot, de még a NATO-ban is megérzik majd a változást.

2023. október 06. 09:27


ATTILA KISBENEDEK  /  AFP

Ha Robert Fico kormányt alakít, Orbán Viktorral visszaadják a nagypolitikát a visegrádi négyeknek – jelentette ki a Hospodárske noviny szlovák lapnak adott interjújában Michal Koran, Közép-Európa egyik legismertebb cseh politikai szakértője.

A beszélgetés során kifejtette, Magyarország több esetben is egyedül maradt álláspontjával a NATO-ban és az Európai Unióban, de a V4-es eseményeken is legfeljebb Lengyelország állt mellé a "Brüsszel-barát" Szlovákiával és Csehországgal szemben. Ezen változtathat Robert Fico hatalomra jutása: Koran szerint Magyarország és Szlovákia összefogása nem csak a visegrádi országok politikájában lehet kiemelt jelentőségű.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

A magyar jobboldal nem imádja Ficót – csak képes elszámolni kettőig.

Választási sikere után egyébként maga Fico is arról beszélt, hogy

a két országnak nem szabadna jelentéktelen tényezővé válnia az európai térképen. Hangsúlyozta az EU- és NATO-tagságuk nem azt jelenti, hogy nem fogják érvényesíteni nemzetállami érdekeiket.

Ezt is ajánljuk a témában

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rendesember
2023. október 06. 23:37
A lipcsiknek miért nem tetszik, hogy egy államfő a saját országa érdekeit előrébb helyezi mint az EU-ét? Tényleg érdekelne, hogy ez a lelkiállapot hogy alakul ezeknél az embereknél.
nempolitizalok-0
2023. október 06. 17:03
Szerintem túldimenzionálja, mert nem önmagában ez a szövetség hoz fordulatot, hanem az, hogy a szlovák választások tükrözik a többi ország hangulatát is, na az a gond a libsiknél, meg fognak bukni és semmit sem tudnak ez ellen csinálni. A lengyelek egyébként jóval fajsúlyosabbak mint szlovákia, ők számítanak úgy igazán, nem véletlenül nyomják ott Tuskékat a libsik. Tusk közismert hazaáruló, kb. mint itt mondjuk, Makimajom, fura, hogy a lengyeleknél egyáltalán tényező lehet.
nempolitizalok-0
2023. október 06. 16:51
Ez a magyargyűlölő duma Fico esetében ballibsik kontraproduktív, hiszen ha Fico valóban azt csinálja amit a szlovákok elvárnak tőle, épp gazdáitok ellen fog vétózgatni, szavazgatni, másrészt nem tudja űberelni az itteni ballibsi magyargyülölőket, a kemény magukat liberálisozó bolsi zsidókat.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 06. 13:20
Fico, Lukasenka, Kadirov. Micsoda szövetségesek! (Mondjuk mind leszarja) 🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!