Kijev foghatja a fejét, az EU nem tudja teljesíteni a vállalását

2023. november 10. 16:23

A Bloomberg úgy tudja, az EU tagállamai külön-külön továbbra is alkudoznak Ukrajna további katonai és pénzügyi támogatásáról.

2023. november 10. 16:23

Az Európai Unió tájékoztatta a tagállamokat, hogy nagy valószínűséggel nem fogja teljesíteni azt a vállalását, hogy 1 millió lőszert biztosítson Ukrajnának. Ez pedig megnehezíti Kijev számára, hogy lépést tartson az orosz gyártással – írta a Bloomberg.

Mint ismert, az év elején készült tervek szerint az EU vállalta, hogy 12 hónap alatt biztosítja a tüzérségi lövedékeket Ukrajnának, először a meglévő készletekből, majd közös beszerzési szerződések és az ipari kapacitás növelése révén.

A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy

 az EU elmarad ettől a céltól. 

Ennek az időszaknak már több mint a fele eltelt, és eddig csak  a kitűzött cél mintegy 30 százalékát teljesítették. Az eddig aláírt szerződések alapján pedig fennállannak a veszélye, hogy nem érik el az előzetesen kitűzött célt.

Az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője a megbeszélések bizalmas jellegére hivatkozva nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap felhívta a figyelmet, hogy az uniós lőszerek hiánya előnyhöz juttathatja Oroszországot. mindezt továbbárnyalja, hogy Észak-Korea nemrég 1 millió lövedéket küldött Oroszországnak. De hasonlóan negatív kijelentést tett Ukrajnát illetően a Pentagon is. Kijelentették, visszafogják az ukrajnai segélyeket, mivel a finanszírozás megrekedt.

„Az EU-nak hatékonyabbnak kell lenni”

A Bloomberg hozzátette, hogy Ukrajna lőszerrel való ellátását még sürgetőbbé teszi az a tény, hogy Oroszország képes volt felpörgetni saját termelését is. 

A cikkben arra is kitértel, hogy több tagállam is megjegyezte egy héten tartott egyeztetésen, hogy az Észak-Korea által Moszkvának biztosított szállítások még inkább aláhúzzák, hogy az EU-nak hatékonyabbnak kell lennie” – idézte a résztvevők nyilatkozatait a lap.

Ehhez kapcsolódóan a Bloomberg megjegyezte, az EU tagállamai külön-külön továbbra is alkudoznak Ukrajna további katonai és pénzügyi támogatásáról, és e viták miatt több pénzösszeg folyósítása is elakadt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. november 11. 11:08
Tehát amit adtak, azt a meglévő készletből adták. Mondjuk ki, az USA kitalálta, hogy Európa számára véget értek a békés évek és egy pszihózissal kell rávenni az itteni embereket, hogy támogassanak különböző háborús kiadásokat. Arról meg szó se essen, hogy Európa vezető meglepődnek, hogy a ruszkiknak nem csak készlteteik vannak, hanem gyártani is tudnak. Európa meg? Á hagyjuk, majd Washingtonból úgyis megmondják mit kell gondolnunk.
grrrgo
2023. november 10. 23:59
Lehet hogy nem összevissza kellene lövöldözni, hanem először célozni és csak aztán tüzelni. Fogadok, hogy így kevesebb lőszer fogyna.
Akitlosz
2023. november 10. 21:11
Rejtély, hogy miért éri meg európai országoknak EU tagnak lenniük. Az EU tönkreteszi, lehúzza azokat. Elveszi a szabadságukat, elveszi a pénzüket, elveszi a piacukat, cserében megtölti azokat idegen bevándoroltatottakkal és terroristákkal.
zsolt196969
2023. november 10. 20:16
Mosógép!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!