A demokrácia alkonya? Trump nem indulhat a republikánus előválasztáson Coloradóban

2023. december 20. 13:35

A coloradói Legfelsőbb Bíróság kizárta Donald Trumpot a szövetségi állam republikánus előválasztásán való részvételből, indoklása szerint a volt elnök méltatlanná vált erre azzal, hogy 2021. január 6-án a Capitolium ellen lázadást szított. A reakciók az amerikai demokrácia sorsáról lamentálnak.

2023. december 20. 13:35
Donald Trump holds a campaign rally
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A bíróság döntése értelmében a március 5-én esedékes előválasztáson Trump neve nem lesz ott a szavazólapon, ami jelentős, de nem sorsdöntő hátrányba hozza majd a volt elnököt az országos megmérettetésen – a többi szövetségi államban nem hoztak ilyen ítéletet az indulása ellen, bár történt hasonló kezdeményezés New Hampshire, Minnesota és Michigan államokban is, csak az ottani bíróságok ezen indítványokat elutasították.

Természetesen ez nem érinti az országos elnökválasztást: ha ő lesz a konzervatívok elnökjelöltje, novemberben Coloradóban is lehet majd rá szavazni.

Trump stábja a keddi döntést követően jelezte: fellebbeznek az ítélet ellen a Legfelsőbb Bíróság előtt. 

A BBC emlékeztet: a coloradói eset volt az első, amikor az amerikai alkotmánytörténetben a 14. alkotmány-kiegészítés 3. bekezdésében foglalt alkalmatlansági klauzulát egy bíróság egy indulni szándékozó jelölt ellen alkalmazza. Colorado demokratapárti többségű állam, így Trump újraválasztása nem itt fog eldőlni, ugyanakkor 

ha az eseten felbuzdulva billegő államok bíróságai is hasonló határozatokat hoznának, az komoly veszélyt jelentene Trump elnöki aspirációira nézve.

A brit közszolgálati csatorna szerint Trump stábja politikai indíttatási jogi eljárásról beszél, a keddi döntést meghozó bírákat Coloradó demokratapárti kormányzói nevezték ki, ezek a szerintük politikai megrendelésre készült ítéletek pedig azért születtek, mert „a Demokrata Párt paranoiás állapotba került azt látva, milyen növekvő, domináns támogatottsági adatokat produkál Trump elnök a felmérésekben”, illetve azt is látják, hogy a „bukott Biden-elnökség“ csak úgy menthető meg, ha akadályozzák az amerikai szavazókat annak megbuktatásában.

A Republikánus Párt coloradói alapszervezet jelezte: felfüggesztik a coloradói előválasztást, amennyiben az ítélet valóban hatályba lép.

A Politico amerikai kiadása szerint a coloradói ügy biztosan a washingtoni Legfelsőbb Bíróság elé kerül, és így bizonyosan súlyos hatással lesz a Trump-kampányra, egyúttal 

az ügy az amerikai demokratikus intézmények működőképességének tesztje lesz. 

Mint írják, rövidtávon az eset a Trump-stábnak kedvezett, mert nagy kampányt kezdtek azzal, hogy ez a döntés az amerikai állampolgárok szabad választáshoz való jogát sérti. Ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság éppen a jog és az alkotmány védelmében köteles dönteki, márpedig egy alsóbb szintű bíróság alapos döntését csak indokolt esetben szokta megváltoztatni – csakhogy – írja a Politico – a Bíróság tagjainak többségét a Trump-ciklusban nevezték ki, így kényes döntés vár rájuk, Amerika legfelsőbb bírói fóruma sem egy laboratóriumban, hanem egy nagyon is feszült politikai légkörben kell meghozza döntését.

A The Washington Post arról cikkez, hogy a Capitolium-felkelés kérdést csak a Legfelsőbb Bíróság tudja megnyugtatóan lezárni, a testületnek kell eldöntenie, hogy Trump milyen mértékben volt érintett az ügyben, és ha igen, eltiltják-e a legfontosabb amerikai közhivatal viselésétől. 

A liberális amerikai napilap azt is megjegyzi, hogy ha több államban is hasonló tiltó határozatokat hoznak, akkor Trump újraválasztási kampánya nagyon szorult helyzetbe kerülhet. Ugyanakkor ez a helyzet republikánus véleményvezérek szerint 

csak olaj lehet a tűzre, és beláthatatlan társadalmi haragot szülhet, 

hiszen teljesen azt a látszatot fogja kelteni, hogy ami ellen Trump 2016 óta harcol, a washingtoni „mocsár”, a „mélyállam” iránti sejtések, most igaznak bizonyulnak: a rájuk veszélyt jelentő vezetőt minden lehetséges eszközzel diszkvalifikálják. 

A The Wall Street Journal írása szerint a washingtoni Legfelsőbb Bíróságnak be kell avatkoznia a jogi eljárásba, mert annak hatása lesz a novemberi elnökválasztásra – 

az ügy „destalizálhatja” a választást, ezért a nemzetnek egy megnyugtató döntsre van szüksége a taláros testület részéről. 

A coloradói döntéshozók megalapozottnak látták a keresethez csatolt bizonyítékokat, miszerint Donald Trump megszólalásai, közösségi oldalain megosztott posztjai hozzájárultak a felkelés berobbanásához, míg Trump jogi csapata szerint ez a bírósági döntés egy nyílt antidemokratikus beavatkozás az elnökválasztás menetébe.

A The Washington Times idézi Trump kampányszóvivőjét, Steven Cheung-ot, aki szerint a Demokrata Párt által kinevezett coloradói bírók döntésükkel „megtámogatták a Soros pénzelte, a baloldali csoportok által tervezett forgatókönyvet, miszerint 

a bukott Joe Biden érdekében bele kell avatkozni a választások menetébe”. 

A konzervatív lap idézi Donald Trump támogatóinak írt levelét, amelyben a volt elnök megjegyzi: „Így születik meg egy diktatúra.”, illetve idézi a Republikánus Párt több nagyágyújának véleményét: valamennyien elítélték a coloradói döntést, és azt egy „pártpolitikai megfontolásból” hozott hibás, antidemokratikus és veszélyes ítéletnek tartották.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Nyitókép: Donald Trump kampánybeszédet mond a University of New Hampshire sportcsarnokában Durham 2023. december 16-án  (forrás: Joseph Prezioso / AFP)

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
omega
2023. december 22. 12:10
Ha ezt a faszságot nem kaszálja el a legfelsőbb bíróság, akkor Amerika kiírhatja, hogy megszűnt jogállam lenni.
ottoka-0
2023. december 20. 18:09
Javítom: Nem Ukrajna ellenes, hanem: nem gondolkodás ellenes!!!!
Hangillat
2023. december 20. 18:02
Donkey. A demokrata jelkép a szamár, csacsi; ass ülep is. Az agy-rottyant társaság 'ass fucker'. A libster-balsevik reunion. Christ Twice, or Civil War?
Jospehe998
2023. december 20. 17:17
Ezek prédikálnak a demokráciáról meg az emberi jogokról…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!