Elnézést kért a kanadai újság, amiért antiszemita karikatúrát közölt Zelenszkijről

2023. december 23. 14:54

Az eltávolított rajz az ukrán elnököt ábrázolta, amint Joe Biden amerikai elnök zsebében turkál.

2023. december 23. 14:54
null

„A hét elején közöltünk egy karikatúrát, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt ábrázolta, amint Joe Biden amerikai elnök zsebében turkál. A karikatúra nem felelt meg a szerkesztési elvárásainknak, hibáztunk, amikor lehoztuk, és elnézést kérünk”olvasható a tömör közlemény a Toronto Sun oldalán.

A szerdán megjelent karikatúra azt ábrázolta, hogy Zelenszkij elemeli a pénztárcát Biden nadrágjából, miközben a pár karonfogva sétál. Mindez 

nem sokkal azután történt, hogy az ukrán elnök Washingtonba utazott, ahol országának kért újabb támogatást.

Még Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is megszólalt az ügyben, szerinte a rajz „az antiszemitizmust” népszerűsíti. Ez azért is érdekes, mert éppen Kanada volt az, ahol emlékezetes botrány robbant ki ősszel, miután egy náci egységben szolgáló veterán ukrán katonát fogadtak a parlamentben.

Mindenesetre ahogy annak idején Anthony Rota házelnök, most a Toronto Sun is levonta a konzekvenciákat.

Rota lemondott, az újság pedig ígéretet tett arra, hogy sem a karikatúra, sem a készítője nem jelenik meg többet a lapban.

„A karikatúra tévesen azt sugallta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek lopást jelentenek. Ez sértő volt az ukrán származású kanadaiak és minden ukrán számára, akik a létükért vívnak harcot az orosz agresszió ellen. (A karikatúra) Zelenszkij ábrázolásában antiszemita sztereotípiákat használt. Ez sértő volt a zsidó származású kanadaiakra és a zsidó népre nézve, amelynek jelenleg a globális antiszemitizmus újabb hullámával is szembe kell néznie” – írja bocsánatkérésében a főszerkesztő, Adrienne Bartra.

 Nyitókép: disinfowatch.

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. január 02. 00:50
Már megint hazudtok a címben, Mandi!!! :-((
Dixtroy
2024. január 01. 22:01
Lopásnak lopás, csak az amcsik turkálnak Európa zsebében, a többi stimmel.
zavulon
2023. december 24. 21:37
Ebben mi az antiszemitizmus?
catalina11
2023. december 24. 15:10
Elnézést kért a kanadai újság, amiért antiszemita karikatúrát közölt Zelenszkijről" je suis charlie...hebdo....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!