Átkokat szórnak Brüsszelben az Európai Tanács elnökére, és nem csak Orbán helyzetbe hozása miatt dühösek Michelre

2024. január 12. 08:38

Sokan megkérdőjelezik, hogyan tud majd egyszerre kampányolni és uniós kompromisszumokat tető alá hozni a belga liberális politikus.

2024. január 12. 08:38
ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Miután a napokban bedobta annak lehetőségét, hogy az Európai Tanács elnöki székét az év második felében a soros elnökséget ellátó Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor töltheti be, most azon kesereg a brüsszeli POLITICO, hogy a testület jelenlegi vezetője, az EP-választáson is induló Charles Michel a kampány idején elhanyagolja majd a fontos teendőit.

Ezt is ajánljuk a témában

Pedig miközben Európához közel két háború is van, a volt belga kormányfő a lapnak nyilatkozó hivatalos források szerint mégis jobban törődik a saját politikai karrierjével, mint az EU egyik legfontosabb beosztásával. Michel munkatársai azzal védekeznek, hogy időben jelezték a politikus szándékait, ám a POLITICO névtelen brüsszeli informátorai szerint

valójában csak barátjával, a szintén liberális Emmanuel Macron francia elnökkel közölte, mire készül,

az uniós illetékeseknek, illetve azok serpáinak legfeljebb egy e-mailt küldött. Háborog is most mindenki rendesen.

A cikk diplomatákra hivatkozva azt is felveti: az EP-képviselőjelölti és az ET-elnöki pozíció összeférhetetlen. Az már kiderült, Michel hogyan hárítaná el az „Orbán-veszélyt”, vagyis annak lehetőségét, hogy miután elnyeri a székét júniusban az Európai Parlamentben, az ügymenet szerint a novemberig tartó elnöki mandátumát át kellene adnia a magyar miniszterelnöknek. Most a jelek szerint a brüsszeli elégedetleneket is meg kellene nyugtatnia. Már ha sikerül.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az Európai Tanács nem hagyhatja magát eltéríteni egy kampány miatt. Ez tiszteletlenség a testülettel szemben” – fogalmazott egy névtelenséget kérő brüsszeli hivatalnok. Egy diplomata szerint a tagállami vezetőkkel bizonyosan nem konzultált előzetesen a döntéséről Michel, a fővárosokban akkor értesültek a lépésről, amikor a média is elkezdett már cikkezni róla. A lett külügyminiszter, Krišjānis Kariņš erről nyilatkozott is a lapnak, mondván, nehézségeket okoz majd a két szerep összeegyeztetése.

Michelnek ugyanis a kampányidőszakban a belga liberálisok oldalán egyszerre kell majd korteskednie, miközben a 27 tagállam vezetői között menedzseli a kompromisszumok kialakítását, érvel a cikk szerzője.

Két hivatalnok ráadásul amiatt is aggódik, hogy a jelenlegi, igen befolyásos pozícióját majd a következő posztja megszerzéséhez is felhasználja, nevezetesen az ET-elnökséggel járó pénzeket csatornáz be a kampányára. Ennek kapcsán felidézik, milyen gigászi összegeket emésztenek fel Michel hivatalos diplomáciai útjai, amit korábban a POLITICO is szóvá tett.

A tanácsi elnök csapatának tagjai természetesen fogadkoznak, nem használják majd kampánycélokra a hivatali keretet, ám az bizonyos, hogy biztonsági védelemre nem kell majd költenie a liberális politikusnak.

Igazán bonyolult azonban akkor lesz a helyzet, amikor az EP-választás után két csúcson is találkoznak az EU állam- és kormányfői, ahol is többek között épp az Európai Tanács, no meg az Európai Bizottság vezetőiről kell majd dönteniük az előbbi testület elnökének koordinálásával, akinek a POLITICO szerint kulcsszerepe lenne a kompromisszumok megszületésében. Csakhogy ő, mármint Michel ekkorra már alighanem az Európai Parlament tagja lesz.

Luxemburg miniszterelnöke, Luc Frieden szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök, aki június végéig az EU Tanácsának soros elnöki tisztét tölti be, átveheti Michel szerepét, vagy a vezetők ideiglenes jelöltet nevezhetnek ki a ciklus befejezéséig. A második féléves elnökséget vezető Orbánt nem említette.

Ugyanakkor

a német szociáldemokrata Jens Geier máris lemondásra szólította fel Michelt,

aki a jövő héten találkozik az EP tagjaival, hogy hűtse a kedélyeket, egyúttal előkészítse a következő, februári tanácsi csúcsot.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2024. január 12. 15:26
Dühössek miért is? Talán rájöttek egyesek hogy most lesz csak igazán beleszarva a palacsintájukba, Talán már túl sok pénzt kaptak valahonnan egy törvény elfoadtatásáért? És ugyan már miért ne menne neki sztereóban ha már egyszer otthon van, nagyon nem kell majd ugrálnia két ország között.
auditorium
2024. január 12. 13:13
Nem könnyű a pártoknak jelöltet javasolni, aki nemzetközi jogász vagy legalábbis ismeri a nemzetközi jog fontosabb paragrafusait, 2-3 nyelven folyékonyan beszél és " schlagfertig" tud vitatkozni , akár a BBC Hard talk show műsorában. Legyen elfogadható, ápolt külseje és ismerje az etikettet, ne legyen szenvedélybeteg, legyen több állampolgársága, igy jól illik a globalista -internacionalista miliőbe. A nyugati retorika elsajátitása "must": elegánsan csomagolt semmitmondás, semmi érthető szókimondás, beolvasás.
pandalala
2024. január 12. 11:37
Elintézte. Sem ET elnök nem lesz majd, sem EB elnök nem lesz ....
zakar zoltán béla
2024. január 12. 10:13
Misi Masi mosodája
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!