Kit érdekel, csaltak-e Vucsicsék, nekünk a status quo jó

2024. január 04. 07:14

Meg kéne végre érteni: az sem számít, ha százezren kimennek. Százalékban az mennyi? Szavazni kell elmenni, ha valami változást akarnak.

2024. január 04. 07:14
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Pesti Srácok

„Érdekes kísérlet zajlott az elmúlt hetekben, nem is messze határainktól, nem tudom, mennyire kísérték figyelemmel: megpróbálkoztak egy újabb Majdannal. Szerbiában a közelmúltban tartottak országos, autonómiai és önkormányzati választásokat, ezeken pedig nem valami nagy meglepetésre, de a Vucsics-féle Szerb Haladó Párt győzött. 

Országosan abszolút többséget szereztek, de így is folytatják a koalíciós kormányzást az egykor Milosevics nevével fémjelzett, egyre inkább jelentéktelenné váló Szocialista Párttal, illetve a Vajdasági Magyar Szövetséggel. A magyar párt az előző választáson is kiemelkedően jól szerepelt, az akkori szavazatszámlálás korai szakaszában még arra is mutatkozott esély, hogy Szabadka polgármesterét ők adják, de most sincs miért szégyenkezniük, sőt: a Vajdaságban harmadikok lettek a Haladó Párt, illetve a balos ellenzék után, országosan pedig eggyel több képviselőt küldhetnek Belgrádba, mint eddig. 

Ez pedig különösen jó eredmény egy olyan időszakban, amikor, mint sajnos mindenhol máshol is, a magyarság száma csökken.


Volt itt éhségsztrájk a politikai vezetőktől, uniós zászlókkal felvonulás, még némi erőszak alkalmazása is, ami különösen, hát hogy is mondjam, egyedi a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű, balos pártokat összefogó ernyőszervezettől.

És a kérdés ugye az, hogy miért nem sikerül minél több országban elérni egy helyi Majdant, ha egyszer a nemzetközi lóvé és akarat is adott hozzá. Magam ezt korábban úgy magyaráztam, hogy – szemben Ukrajnával – Magyarországon azért elképzelhetetlen ilyesmi, mert ehhez túlságosan nyugati, túlzottan polgárosult a társadalom. Egyszerűen nem lehet nekünk elmagyarázni, több százezer embert megtévesztve, hogy valami máshogy van, mint ahogy mi látjuk. Nem megy, mert ez Európa, Ukrajna meg, tetszik vagy sem, nem Európa, csak egy oligarchák által uralt, de alapvetően szovjet normájú ország. Ezért ott sokkal könnyebb ilyesmit elérni, mert nincs társadalmi kohézió, csak hadurak vetélkedése.

Tippre persze Szerbia sem azzal a társadalmi fejlettséggel rendelkezik, mint Magyarország, aminek számos oka van a török megszállás hosszától kezdve, de lám, ott sem sikerült. Hajlok rá, hogy azért, mert a választási eredmények tükrözik a többség érzelmeit. Azaz elégedettek. Meg kéne végre érteni: az sem számít, ha százezren kimennek. Százalékban az mennyi? Szavazni kell elmenni, ha valami változást akarnak.
De a szerbek szerencsére nem akartak.”

***

Nyitókép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2024. január 06. 08:23
Ez a valóság.
Onurisz
2024. január 04. 18:13
Ilyen címet azért nem kéne adni, gyerekek. Trombitás sem ír ilyet. Igenis nem mindegy, hogy csalnak-e valahol a választáson vagy nem csalnak - akár jóban vagyunk a csalókkal, akár nem. A Balkán országaiban sajnos bármi elképzelhető. Szerbiában is elég fura dolog, hogy kétévente választások vannak, mert, ha a kormányzó párt úgy érzi, hogy nyerésre áll, akkor idő előtt kiír egyet. Az is elképzelhető, hogy itt-ott csaltak, de leginkább Belgrádban, ahol az ellenzéknek volt előnye. Országosan akkora a különbség Vucsicsék javára, hogy nincs az a csalás, amivel ilyet el lehet érni. Igen nekünk az ő győzelmük jó, mert az egyetlen szomszéd, ahol megszüntették a 'magyarfalást'. Egyébként elég nyilvánvaló, hogy Oroszországban és Törökországban az utóbbi választások nem voltak tiszták. Ettől még rendben van, hogy a kormányunk jóban van a törökökkel, de mi polgárok, azért nem rajongunk Erdoganért. A másik oldalról pedig mindenki fogja be a csőrét, mert nyilvánvaló, hogy az USA-ban csaltak legutóbb.
tizennyolcfok
2024. január 04. 13:58
persze ha nem vutyityék csaltak volna, hanem az ellenfeleik, ugyanez a zsebnáci gennygombóc sivalkodna, hogy ezek még csalnak is. a tetves kurva anyját ennek.
galancza-2
2024. január 04. 11:46
Trombitás nagyon közérthetően leírja a cikkében hogy miért nem voltak csalások: mert Belgrádban nem győztek Vucsicsék. Ha csaltak volna,akkor Belgrádban lett volna a legfontosabb a csalás, mert ott lett volna a legfontosabb a győzelem,és patthelyzet lett. Amúgy meg semmilyen bizonyíték nincs a csalásokra. Ttrombitás kissé primitíven fogalmazza meg hogy leszarja, ha esetleg voltak csalások, de annyiban érthető hogy teljesen mesterségesen,alaptalanul gerjeszt hanugalatot a kozmilibsi média Vucsicsék csalásáiról. Viszont a naggggyon "demokratikus" kozmolibsiket nem zavarja az hogy az amcsiknál 4 éve valóban brutális csalásokat hajtottak vágre bidéék. Csakhát ők balos patkányok,ezért megtehetik. Ez a aljas kozmolibsi világ mélíen kussol urzula von der fájzer elvtársnő 4 milliárd eurós sms-éről.Ez megfogalmazhatatlanul durvább antidemokratikus dolog, mint a bizonyítatlan szerbiai csalások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!