Ne tekintse természetesnek a gazdag és szegény országok közötti konvergenciát

2024. január 05. 08:26

A 2000-es évek előretörése inkább kivétel volt, mint az új szabály.

2024. január 05. 08:26
null
Soumaya
 Keynes
Soumaya Keynes
Financial Times

„Ha ezt olvassa, gratulálok, mert már megnyert egyfajta lottót. Világszerte mintegy 700 millió ember él kevesebb mint napi 2,15 dollárból. Ez kevesebb, mint fele egy kurkuma latte árának Washington DC-ben.

Hogyan lehet megszüntetni a szegény és gazdag országok közötti szakadékot? A kérdés nagy közgazdászok generációit foglalkoztatta, köztük a néhai a Nobel-díjas Robert Solow-t. [...]

Amikor a növekedéselméletről beszélt, Solow egyszer azt mondta, hogy »sokkal több kérdést tettek fel, mint amennyit megválaszoltak«. Ez még mindig igaz. Nem tudjuk pontosan, hogyan biztosíthatjuk, hogy a szegényebb országok utolérjék a gazdagabbakat. Viszont tudjuk, hogy ez semmiképpen nem fog automatikusan megtörténni.”

***

Nyitókép: Dilok Klaisataporn / Getty images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2024. január 05. 23:42
EU-ban éppen felszámolják a demokráciát! Aki, a háborút támogatja az, az urán és az orosz emberek halálát akarja! Aljas és erkölcstelen! Tűzszünet és béke a jó megoldás! Az EU a pénzünk visszatartásával zsarolta és zsarolja a magyar népet, hogy másképpen szavazzon, másképpen válasszon, hogy buktassa meg a demokratikusan választott kormányát! Aljas, antidemokratikus és jogellenes beavatkozás Magyarország belügyeibe! Az EU vezetői, az EP képviselők, akik visszatartják a Magyarországnak járó összegeket, azok a magyar nép ellenségei. Az a klub, ami még a saját szabályait sem tartja be, az nem klub, hanem csak egy zavaros összevisszaság! Demokráciát csak demokratikus úton, a jogszabályok betartásával lehet építeni! Az EU letért a demokrácia útjáról!
Secerror
2024. január 05. 22:09
A kampuszokon kiszart kommunista kliséje. Könnyű kiképezni őket, mert gondolkodásképtelenek és szolgaian visszaböfögik a marxista éceszgéberek szellemi magömlését.
Tara Verde
2024. január 05. 18:04 Szerkesztve
"Nem tudjuk pontosan, hogyan biztosíthatjuk, hogy a szegényebb országok utolérjék a gazdagabbakat." A szegény országok SOHA nem fogják utolérni a gazdag országokat, mert ez ellentétes lenne a kapitalizmus logikájával. Ha a periféria esetleg megpróbálna felzárkózni, tuti hogy a centrum ezt megakadályozza. Nem igazán értem, hogyan publikálhat bárki is a financial times-ban, aki ilyen alapvető tényekkel nincs tisztában. Ja, de mégis értem: a csóró országokban azért éltetni kell a reményt.
kekszalagosautistamarki
2024. január 05. 16:43
" Világszerte mintegy 700 millió ember él kevesebb mint napi 2,15 dollárból." akik valamiért ezzel együtt a legszaporábbak is, miközben nyugaton kétszer ennyiért vesznek csak egy kurkumás lattet-t de gyerekvállalásra nincs pénzük
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!