Nem titkolják tovább: El akarják hallgattatni Magyarországot

2024. február 29. 09:37

A cseh publicista szerint nem szabadna egyenlő súlyt kapnia minden hangnak, pláne, ha másképp szólnak az orosz-ukrán háborúról, mint az európai mainstream.

2024. február 29. 09:37
null

A pluralizmus elvileg jó dolog, de nem szabadna, hogy egyenlő súlyt kapjon minden hang, amely a mi régiónkban elhangzik – áll a cseh Lidové Noviny nyomtatott kiadásában megjelent véleménycikkben.

A szerző úgy véli, jó, amikor Európában különböző hangok hallatszanak, de van néhány olyan alapvető álláspont, amelyben meg kellene állapodni, és ez nem csak az Európai Unióra igaz, hanem olyan kisebb egységekre is, mint a V4-ek.

Most szemben állnak egymással. Az egyik oldalon Csehország és Lengyelország, amelyek nem kételkednek abban, hogy Ukrajna áldozat, és teljes szolidaritást érdemel. Ezt Magyarország és Szlovákia nem látja ilyen világosan

– véli a szerző. Ezzel ellentétben egyébként a magyar és a szlovák kormány is többször megerősítette, hogy Oroszország súlyosan megsértette a nemzetközi jogokat és Ukrajna területi szuverenitását.

Eközben a lengyel Do Rzeczy tudósítása alapján Szymon Holownia, a Szejm elnöke azt mondta, nem biztos, hogy a válság helyes kifejezés, de az tény, hogy a visegrádi országok fordulóponthoz érkeztek.

A V4 minden bizonnyal válaszút előtt áll, ami mögött remélhetőleg együttműködés bontakozik ki a biztonság és más, számunkra fontos területeken

– jelentette ki.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Michal Cizek

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. február 29. 19:49
"... Soros pedig egy jóságos humanista..." - írja "nempoltizálokdenemisgondolkodok" arra, hogy sztem immár szétlopták Orbánék Magyarországot. Tehát azt gondolja, hogy ha én azt hiszem, hogy Soros a jóindulat maga, akkor Ön akár azt is hiheti, hogy Orbán meg nem szedi meg magát a közösből. A kettő nem ugyanaz. Soros is megtette volna, nem jóindulaton múlott, hogy nem, mert akkor még megakadályozta a rendszer, miután előnyösebb helyzetben volt pl. az OTP megszerzésére egy másik jelölt... DE pl. az MBH Bank esetében a rendszer már nem tudott ellenállni (Takarékbank lenyúlása, MKB Bank kivásárlása), hogy Orbán köre ne jusson hozzá, és most lám, az OTP helyére hajt, jelentős kormányzati segítséggel...
Zokni
2024. február 29. 19:37
"...Egy kivételével. Én gondolom." - hogy a Nyugat zsebében az ország - írja egy másik hozzászóló. Persze. Ezt hívják kapitalizmusnak. És a demokratikusabb rendszerekben ennek építették ki nagy nehezen évszázadok alatt a korlátait. De immár a magyar rendszerben nincs ilyen! Hiszen ha lenne, "Mészáros Lőrinc" nem is lehetne ezermilliárdos! De hát az... Mert mint írom, egy magyar kisebbség zsebében van a zöme. De sem a vagyonszerzésének a módja, sem az ára, sem a tőke további felhasználásának a módja, sem pedig a profit eltüntetésének iránya nem nyilvános. Csak EGY tudható: hogy Orbán közvetett/közvetlen kontrollja alatt áll minden Forint. És hát a Kisgömböcre bízni bármit is...
tompika-2
2024. február 29. 17:47
Szabad Európában szabad tenni, mondani mindent, amit szabad. Szabadon véleményt nyilvánítani azt nem szabad.
KBA98
2024. február 29. 17:05
Elmentek a p...ba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!